Кіберполіція не виключає, що в Україні може повторитися масштабна вірусна атака на зразок тієї, що сталася 27 червня.

Про це заявив на тематичному круглому столі в Інституті Горшеніна В'ячеслав Марцинкевич, старший інспектор з особливих доручень департаменту кіберполіції Національної поліції України, - повідомляє LB.

"Чому сталося таке масове поширення? Тому що використовувався канал поширення, програмне забезпечення [M.E.Doc], яке мало доступ, грубо кажучи, до всього комп'ютера. Програма мала адміністративний доступ, а також у більшості випадків програма була внесена у винятки для антивірусу. Тому шкідливий код абсолютно без зусиль потрапив у комп'ютери", - заявив він.

За даними кіберполіції, бізнес використовує ще кілька схожих спеціалізованих програм української розробки.

"Те саме відбувається із цими програмами. Тобто вони рекомендують додавати ці компанії у винятки, в оновленнях теж іноді приходять якісь трояни. Відповідно, не виключено, що це може повторитися, абсолютно не виключено. Точних дат ніхто не може сказати. Тиждень, два, три - невідомо", - сказав він.

За словами Марцинкевича, після атаки вірусу Petya тільки 10% компаній привели свої комп'ютери і мережі до належного стану. Усі решта нічого не змінили.