Сьогодні на Гнідавському цукровому заводі відбулась нарада аграріїв найбільших сільськогосподарських підприємств Волині, керівництва цукрового заводу, голови ТОВ «Біо Пек», спеціалістів в галузі мікробіотехнологій та представників ПрАТ «Українська технологічна компанія», які займалися проектуванням та будівництвом біоетанольного заводу.

На порядку денному вирішення питання реалізації відходів виробництва біоетанольного заводу як органіки на полях сільськогосподарських земель..

«Провівши всі необхідні аналізи, у німецькій фірмі ми можемо із впевненістю сказати, що відходи нашого виробництва – це не  що інше як цінне добриво. Основною ціллю є реалізація барди як органічного добрива», - наголосив головний агроном підприємства.

Присутнім аграріям продемонстрували всі необхідні документи та результати проведених аналізів органічної цінності мелясної барди.

«завод і досі не відмовляється від перспективи переробляти мелясну барду в біогаз. Будівництво відбувалося по технології європейських компаній», - наголосив голова спостережної ради ПрАТ «Українська технологічна компанія» Євген Лукашевич.

Учасники зустрічі обговорили стратегію реалізації органічного добрива – мелясної барди сільськогосподарськими підприємствами, а це тисячі гектарів землі.

«Більше трьох років ми підбирали асоціацію мікроорганізмів. Все це увінчалось успіхом і запахи на полях фільтрації зникають.  Ті відходи, які ви будете забирати, не будуть мати неприємного запаху», - переконує науковий співробітник інституту, доктор біологічних наук Віктор Бобейко.

Науковці переконані, що  технології виробництва біоетанолу немає нічого шкідливого, бо ж мелясна барда – це не тільки органічне добриво, але й корм для великої рогатої худоби. Вміст технологічних добавок становить мінімум, тому будь-які тривоги з цього приводу зайві.

Учасники круглого столу зійшлися на тому, що незабаром будуть проведені всі необхідні підготовчі роботи з приводу реалізації органічного добрива Гнідавського цукрового заводу.

В перспективі, при переробці мелясної барди в біогаз, яким може забезпечуватися не тільки підприємство, але й мікрорайон Вересневий.