В Україні 86% громадян економлять на тих чи інших статтях сімейного бюджету. Про це свідчать результати опитування Research & Branding Group, проведеного в червні 2017 року.

2886_ekonomnye_bratky.jpg (33.35 Kb)2886_ekonomnye_bratky.jpg (33.35 Kb)

Близько 10% респондентів не змогли визначитися, чи економлять вони взагалі, і якщо економлять, то на чому саме. Лише 4% опитаних стверджували, що сьогодні вони не економлять ні на чому.

Згідно з опитуванням, найчастіше українці економлять на одязі та взутті, а також на харчуванні. Трохи рідше на відпочинку і відпустці, а ще рідше – на дозвіллі й розвагах. За ними йде група таких статей бюджету, як комунальні витрати, лікування та медикаменти, а також велика побутова техніка.

На передостанньому щаблі в цій ієрархії розмітилася група статей сімейних витрат від дрібної побутової техніки до предметів розкоші. Нарешті, найрідше респонденти згадували про економію на витратах, пов’язаних з освітою.

Автори опитування зазначають, що різні соціально-демографічні групи українського суспільства мають певну специфіку в економії коштів із сімейного бюджету. Наприклад, люди у віці 30-39 років виділяються із загальної маси населення країни тим, що значно частіше економлять на відпочинку (57%), розвагах (52%), великій побутовій техніці (37%), предметах розкоші (28%) та освіті (17%). Люди пенсійного віку частіше від інших економлять на продуктах харчування (63%), на лікуванні та медикаментах (51%).

Опитування проводилося в період 15-24 червня 2017 р. за загальноукраїнською вибіркою (за винятком непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей та Криму). Всього в опитуванні взяли участь 1800 осіб.