Земельна реформа, яка передбачає запуск ринку сільськогосподарських земель, переноситься на пізніший термін. До першого липня Уряд мав внести до парламенту законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не зробив цього. Така кінцева дата розробки закону була визначена змінами до Земельного кодексу України ще в листопаді 2016 року.

За даними Всеукраїнської аграрної Ради, усього під мораторієм знаходиться 41 млн га с/х земель, з яких 10,5 млн га – сільськогосподарські угіддя державної і комунальної власності, 27,7 млн га- земельні частки (паї), близько 1 млн га – інші землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Запуск ринку землі – одне з найбільш дискусійних питань, як на рівні парламенту, так на рівнях великого бізнесу і власників паїв/малих фермерів.
Як свідчать результати опитування “Актуальні питання земельної реформи в Україні”, проведеного в рамках проекту USAID АгроІнвест, далеко не всі українці готові продавати свою землю.
Опитування власників земельних паїв проводилося Київським міжнародним інститутом соціології. В ході дослідження методом особистого опитування у сільській місцевості та методом телефонного інтерв’ю у містах із населенням до 20 тис. мешканців було опитано 3823 респондентів. Нульовий показник по області означає, що серед опитаних не було бажаючих продавати