Залишитися без допомоги можуть українці, які приховують дохід, не платять за комуналку або зробили велику покупку.

В Україні за підсумками цього року, як підрахували в Мінсоцполітики, дев'ять з 12 мільйонів українських сімей отримуватимуть субсидії. 

В кінці минулого року на програму субсидій-2017 виділили 47 мільярдів гривень, проте вже в травні стало зрозуміло, що грошей не вистачає. 

Минулого місяця бюджет збільшили до 61 мільярда. Як заявляє заступник голови парламентського комітету з питань житлово-комунального господарства Олена Бабак, витрати на комунальну знижку в цьому році можуть і зовсім досягти 100 мільярдів гривень. Один із способів знизити витрати – посилити вимоги до субсидіантів. 

Наприклад, у квітні уряд прийняв постанову, згідно з яким субсидія не буде продовжуватися українцям з боргами за комуналку. Сайт "Сегодня" зібрав перелік "порушень", за які можуть позбавити субсидії.

Як дізнаються: в Мінфіні відділ верифікації звіряє інформацію з різних реєстрів, мають доступ до банківських рахунків.

Найлегше виявити покупку ділянки землі або машини, ця інформація відображається в державних реєстрах. Але якщо, наприклад, придбати дорогий телефон за готівку, така покупка може залишитися непоміченою.

У постанові Кабміну уточнюють, що до покупок відносяться: придбання земельної ділянки, квартири або будинку, машини, будівельних матеріалів, витрати на ремонт житла або транспорту.

Приховали додатковий дохід, наприклад, від здачі квартири в оренду.

Як дізнаються: Мінсоцполітики пропонує розширити повноваження соціальних інспекторів. Якщо за підсумками дослідження матеріального становища сім'ї виявиться, що в квартирі живе інша сім'я.

Як говориться в урядовій постанові, мова йде про всі незадекларовані доходи. Правда, в Мінфіні сайту "Сегодня" сказали, що ловити "за руки" бабусь, які продають власноруч вирощені овочі, не будуть.

Є заборгованість за комуналку як мінімум за два місяці

Як дізнаються: інформація про заборгованість відображається на індивідуальних рахунках домогосподарств.

В цьому році субсидії не продовжили українцям, які накопичили борги по комуналці. Якщо є борг, субсидію оформити можна тільки в тому випадку, якщо раніше її не отримували.

Доходу сім'ї досить, щоб самому платити за комуналку.

Як дізнаються: інформацію про доходи органи соцзахисту отримують з податкової служби, Пенсійного фонду та інших відомств.

Субсидії на неопалювальний сезон розраховують з урахуванням доходу, отриманого з квітня 2016 року по березень 2017 го. Якщо в цьому році, наприклад через зростання мінімалки, значно зріс дохід, в субсидії можуть відмовити. Для кожної сім'ї розмір субсидії рахують індивідуально.