Сьогодні, 14 серпня, церква відзначає одне із найбільших православних свят — Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці — день, який у народі має назву Медового Спасу, або Маковія.

 

Звичай вшанування родючості матінки-природи та поклоніння її силам прийшов до нас з давніх-давен. Яку таємницю приховує маковійська квітка, якими прикметами та повір’ями повниться цей день, і які обрядові страви готували господині до святкового столу — про все далі.

MG_1933_resize

Таємниці маковійської квітки

Однією із прадавніх традицій українського народу є святкування напередодні Медового Спасу дитячого свята, свята квітів та городини — маковійської квітки, маковійки, маковійчики. У ньому брали участь хлопчики та дівчатка від 5 до 15 років. Напередодні свята дівчата збиралися разом, співали пісень, плели із любистку, чорнобривців, барвінку, настурцій, васильків, м’яти, чабрецю та інших рослин маковійську квітку. Кожне зілля мало свій зміст, одне — привертало в дім достаток, інше — здоров’я, третє — відводило від родини лихо, захищало віз злих сил… Таємниці складання маковійки передавалися від матері до донечки, від бабусі до онучки.

Господині ж тим часом готували до освячення городину й мак, і приказували-заповідали: щоби дітки росли, молодята жили щасливо, господарство ширилося-множилося, а лихі люди оминали. Після того голівки маку обпліталися намистами, обвивалися рушником, зв’язувалися червоною стрічкою, щоб уся родина була «червонясто-здоровою». Мати урочисто вручала доньці квіти й городину, приговорюючи: «На, доню, квітку, щоби ти була така ж гарна, багата і пригожа».

Після освячення в церкві маковійська квітка чіплялася перед образами та ставала оберегом родини від усілякого зла. Маковійчики заплітали дівчата в коси, їх клали біля породіллі, щоби легше народила, і щоби новонароджене дитя було здорове й захищене. Освячений мак слугував оберегом дому та родини, він упродовж року додавався в ритуальні страви.

219c7d5c598d156e2b4fce42b94b58cd

На Медовий Спас навіть жебрак мед куштує

На Маковія господині готували багатий пісний стіл, на якому обов’язково були присутні обрядові страви — освячений мед нового врожаю, макові шулики, коржі з маком та пиріжки, медові напої. Була традиція — обов’язково нагодувати медовими ласощами дітей та бідних. За повір’ями, на Медового Спаса необхідно з’їсти ложку освяченого меду та запити трьома ковтками води. Після того можна сміливо загадувати бажання та очікувати здоров’я та щастя на увесь рік!

d59d8c8c334c10f89f8aefdb34295030

Пройшов Спас — пішло літо від нас

З Маковія розпочинався піст-Спасівка — Успенський піст, який триває до дня Успіння Пресвятої Богородиці. Починаючи з Медового Спасу починалися і проводи літа. Після Маковія вода у водоймах стає холодною, випадають холодні роси. У народі казали: «Маковій літо на осінь міняє».