Від червня 2015 року в Україні впроваджується проект «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», який спрямований на модернізацію системи охорони здоров’я. На Волині охорону здоров’я модернізовують у рамках субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області», у якому працює до десятка консультантів. За рік роботи консультантам виплатили понад три мільйони гривень – 3 498 289, 78 гривні, - йдеться на сайті "Ні корупції".

Про це повідомили у Волинській ОДА у відповідь на запит Четвертої влади. 

Ще в березні минулого року Україна та Міжнародний банк реконструкції та розвитку підписали угоду про позику на фінансування проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі в людей». За цією угодою Україна отримала 214 729 837 доларів США, а Волинь – 30 мільйонів доларів США.

Для реалізації проекту на Волині за розпорядженням голови ОДА Володимира Гунчика створили комісію з відбору консультантів, товарів, робіт та неконсультаційних послуг. До цієї комісії увійшли чиновники ОДА та підпорядкованих їй структур:

ПіБ Посада Посада в комісії Кошарук Сергій Дмитрович заступник голови ВОДА голова комісії Ващенюк Ігор Степанович начальник УОЗ ВОДА заст. голови Кацаман Валерій Павлович заст. начальника відділу УОЗ секретар комісії Дробишинець Лілія Костянтинівна нач. відділу юридичного управління ВОДА член комісії Кресак Юрій Юрійович нач. упр. розвитку ВОДА член комісії Кондрацький Олександр Панфілович гол. спец. відділу запобігання корупції член комісії Павлова Лілія Романівна нач. управл. капітального буд. ВОДА член комісії Селедець Володимир Володимирович заст. нач. департаменту фінансів ВОДА член комісії Шава Андрій Анатолійович радник голови ВОДА член комісії ХТО КОНСУЛЬТУЄ?

Для консультаційної підтримки у впровадженні субпроекту на Волині комісія відібрала консультантів. Про набір на посади консультантів оголошувало Управління охорони здоров’я ОДА. Сьогодні консультантами працюють не лише волиняни, але й люди із Харкова та Києва. Заробітні плати консультантів нараховуються у доларах і є високими для волинського регіону:

Адамчук Марія Анатоліївна - консультант з управління субпроектом 3045

Босак Віталій Миронович - консультант з фінансового управління 1505

Нестеренко Ігор Вікторович - консультант із закупівель 2500

Булковська Ольга Петрівна - консультант з комунікаційних технологій 1400

Дерев’янчук Юлія Михайлівна - перекладач 700

Гичук Оксана Олегівна - асистент 1000

Киращук Дмитро Дмитрович - консультант з інформаційних технологій 1500

Осмоловський Олександр Михайлович - консультант з інженерних робіт 2250 доларів.

Консультант з управління субпроектом Марія Адамчук є президентом благодійного фонду «СТОПРАК», який опікується хворими на онкологію. 

Босак Віталій Миронович менш відомий у волинському громадському житті. У 2010 році він балотувався у депутати Волинської обласної ради від партії Єдиний центр. У біографії на сайті партії вказує, що працює підприємцем із 2003 року. 

Нестеренко Ігор Вікторович, за даними ЄДР, зареєстрований підприємцем у Харкові з 2007 року та займається консультуванням з питань комерційної діяльності та наданням інформаційних послуг. В даному проекті він займається координацією закупівель. 

Булковська Ольга Петрівна зареєстрована підприємцем у квітні 2016 року. У проекті вона займається комунікаційним напрямком. На Волині також відома як редактор інтернет-видання Волинський інформаційний портал.

Гичук Оксана Олегівна зареєстрована підприємцем у Луцьку із 2014 року. Основний вид діяльності – діяльність у сфері права. Також серед видів діяльності є консультування з питань комерційної діяльності, діяльність у сфері зв’язків з громадськістю та інші. 

Киращук Дмитро Дмитрович зареєстрований підприємцем у Києві з квітня 2016 року. Займається діяльністю у сфері інформаційних технологій, консультуванням з питань комерційної діяльності, компютерним програмуванням та іншими видами діяльності. 

Осмоловський Олександр Михайлович теж зареєстрований підприємцем у Києві з 2003 року. Основний вид діяльності – консультування з питань комерційної діяльності. Крім цього, займається діяльністю у сфері архітектури, інжинірингу, геології, технічного консультування, науковою та технічною діяльністю. 

Перекладач Дерев’янчук Юлія Михайлівна зареєстрована підприємцем у Луцьку із кінця 2015 року. Основний вид діяльності – надання послуг перекладу. 

ЗАРПЛАТИ ПІД КОНТРОЛЕМ БАНКУ

Голова групи управління субпроетом Сергій Кошарукякий водночас є заступником голови ОДА, каже що такі заробітні плати для консультантів запропоновані та погоджені представниками Світового банку. 

– Рівень гонорару Консультантів ГУС решти регіонів залежить від вартості Субпроекту, переліку робіт та тривалості Субпроекту, проте в середньому вони на однаковому рівні. Світовий Банк перевіряв кваліфікацію кожного кандидата, а також запитував порівняльний аналіз усіх кандидатів, які подавали своє резюме. З кожним кандидатом, який переміг у конкурсних торгах, Комісією з відбору були проведені передконтрактні переговори. Без погодження Світового Банку неможливо підписати та розірвати контракти з наступними консультантами: Консультант з управління Субпроектом, Консультант з закупівель, Консультант з фінансового управління. Щодо цих позицій діє вимога «попередній розгляд Банку» – ідеться у відповіді пана Кошарука. 

Також в ОДА повідомили, що консультанти з інших регіонів, які працюють у цьому проекті, працюють у Луцьку на повну зайнятість та орендують житло за власний кошт.

Щодо конкретних обов’язків та обсягу робіт консультантів, то чиновник стверджує, що це було чітко прописано в технічних завданнях на їх посади. А технічні завдання були невід’ємною частиною оголошення на проведення конкурсних торгів на Консультантів ГУС і попередньо були перевірені та погоджені Світовим банком. 

Чиновник також надав основні правила відбору консультантів:

1. Відбір індивідуальних консультантів здійснюється згідно з правилами та вимогами Світового Банку (стаття 6, ЗУ «Про публічні закупівлі»);

2. Світовий Банк здійснює нагляд над відбором індивідуальних консультантів (п. 1.16 «Керівництва з відбору та найму консультантів позичальниками Всесвітнього Банку по позикам МБРР та кредитам і грантам МАР»);

3. Критерії відбору індивідуальних консультантів базуються виключно на досвіді та кваліфікації (п. 5.2 «Керівництва з відбору та найму консультантів позичальниками Всесвітнього Банку по позиках МБРР та кредитах і грантах МАР»);

4. Відбір індивідуальних консультантів здійснюється із врахуванням їх відповідного досвіду, кваліфікації та здатності виконати конкретне завдання (п. 5.3 «Керівництва з відбору та найму консультантів позичальниками Всесвітнього Банку по позиках МБРР та кредитах і грантах МАР»).

ЩО РОБИТИМУТЬ, І ХТО ЗА ЦЕ ПЛАТИТЬ

Загалом реалізація цього проекту на Волині передбачає:

реконструкцію та капітальний ремонт 86 об’єктів під амбулаторії загальної практики сімейної медицини;

закупівлю сотні автомобілів для усіх амбулаторій загальної практики сімейної медицини;

закупівлю обладнання для медзакладів первинного, вторинного і третинного рівнів;

створення реєстру хворих на серцеві недуги.

А також семінари, науково-практичні конференції та навчання за кордоном для середнього медичного персоналу, сімейних лікарів та лікарів-кардіологів. 

Справа потрібна, але гляньмо, хто за це платить.

За вирішення таких насущних потреб нашої медицини та роботу консультантів, на що держава позичила гроші у Світовому банку, українцям доведеться повертати позику з відсотками вже із 2020 року. Це передбачено підписаною угодою:

Тобто, високі як для Волині зарплати консультантів проекту зрештою оплатять українські платники податків. Сподіваємося, що воно буде того варте і відібрали справді фахівців, адже великого розголосу щодо пошуку кандидатур консультантів не було.

Нагадаємо, що у Рівненській області консультанти такого ж проекту отримують від 30 до 50 тисяч гривень щомісяця і відібрані вони були із сумнівною прозорістю і чесністю – про це писала блогерка Четвертої влади.