У волинському селі днями сталася трагедія – на руках у дружини помер 60-річний чоловік. У нього були проблеми з легенями. Черговий напад стався несподівано, сусіди допомогли викликати «швидку», однак медики хали більше години і встигли лише констатувати смерть. Селяни тепер бунтують – кажуть, через таку медичну реформу скоро лікувати буде нікого. Збираються писати скаргу до керівництва області.

Трагедія сталася в селі Старосілля Маневицького району. У вівторок місцевого мешканця Олександра Гапончука поховали - він просто не дочекався приїзду медиків.

- Він вийшов на поріг, з рота та носа пішла кров, я кинулася до сусідів, ті стали телефонувати «швидкій», але спочатку диспетчер не брав слухавку, - згадує той страшний вечір дружина пана Олександра Галина. – Врешті, «швидку» викликали о 18:00, а приїхала бригада після 19:00. Казали, що були на іншому виклику… Якби раніше приїхали, могли б врятувати Сашка, адже він помер якраз перед приїздом.

Три роки тому Олександр лікував легені – в них набиралася рідина. Того дня, очевидно, стався напад, але вижити йому не судилося.

Взагалі місцеві селяни «оперативністю» швидкої допомоги обурені. Кажуть, до їхньої бази в сусідньому селі Колки — чотири кілометри, а дочекатися приїзду медиків дуже важко.

Не приховують невдоволення і у сільській раді. Мовляв, раніше в Колках діяло дві бригади медиків, а тепер внаслідок медичної реформи залишилася одна на два десятка сіл в окрузі.

— Нас переконують, що після реформи має діяти одна бригада на десять тисяч селян. Але це відверте знущання, бо «швидка» має приїхати на виклик за 20 хвилин, але через стан тутешніх доріг це нереально, — каже сільський голова Старосілля Віктор Регешук.

Самі медики своєї вини в смерті пацієнта не бачать. Фельдшер Віктор Загоровець, який був у складі тієї бригади, каже, що запізнилися лише на 10 хвилин.

— Ми приїхали за півгодини з лікарні в райцентрі Маневичі, куди відвезли важкого пацієнта. Хто нас викликав, були всі нетверезі, скандалили, погрожували, — виправдовується чоловік.

Тим не менше, у Волинському центрі екстреної медичної допомоги розпочали службове розслідування. Хоча попередні його висновки вже спростовують версію селян про халатність. Головний лікар Олег Куц каже, про це свідчать записи викликів і відстеження маршруту карети «швидкої».

— Є об’єктивні обставини, чому бригада їхала 31 хвилину, а не 20, як передбачає норматив, - пояснює пан Куц. - Просто всі бригади з райцентрів Маневичі і Ковель, яким віддаємо виклики з тієї округи, перебували на виїзді

Остаточний висновок, хто винен у цій трагедії, покаже службова перевірка. Хоча селяни все ж хочуть писати звернення до керівництва Волині, щоб результати реформи скасували та повернули їм ще одну бригаду швидкої допомоги.