«Мені, відверто, начхати на політичне майбутнє Петра Порошенка, на його репутацію в Україні і на Заході. Але мені не все одно, яка репутація в президента держави Україна, яка знаходиться у війні», - повідомляє Громадське радіо

Суд відпустив очільника «Центру протидії корупції» під особисте зобов’язання Віталія Шабуніна.

Віталій Шабунін – гість нашої студії.

Наталя Соколенко: Які найперші коментарі після судового засідання?

Віталій Шабунін: Ми нарешті побачили документи обвинувачення. Виходить, що я майстер Шаоліня: вдарив в праву щоку – ушкодження на лівій через два тижні після госпіталізації. Одним словом, циркачі.

Звісно, я вдарив людину, і треба нести відповідальність за те, що я зробив. Але тільки за те, що я зробив, а не те, про що фантазує Генеральна прокуратура.

Судмедекспертиза сфальшована, це вже очевидно. З матеріалів справи зникли  дані про таку «дрібничку», як приїзд першої швидкої, через яку потерпілий відмовився від госпіталізації.

Вчора це ще була одна кваліфікація – побиття журналіста, перешкоджання його діяльності. Після реакції справжніх журналістів, яких справді били, і немає ніяких покараних, прокуратура міняє кваліфікацію – нанесення ушкоджень середньої тяжкості, а це вже три роки тюрми. Сміх та й годі.

Ми штовхаємо постійно розслідування: зробіть цю експертизу, допитайте цього лікаря, допитайте цю людину, робіть щось, давайте відтворимо подію.

Ми хочемо максимально швидко зібрати всі докази і піти з ними в суд.

Наталя Соколенко: Яка атмосфера була на суді? Це правда, що вашу справу ведуть 5слідчих і 5 прокурорів?

Віталій Шабунін: 10 слідчих і 5 прокурорів, згідно матеріалів, веде слідство. Я відчуваю себе чуть не Коза Нострою.

Щиро дякую журналістам, які прийшли мене підтримати в залі суду. Але я скажу про таке: проблемою влади є не Шабунін і не Центр протидії корупції, адже ні я, ні центр не може посадити їх в тюрму. Антикорупційне бюро – може. Так от наша проблема в тому, що ми заважаємо нашій політичній еліті, Порошенку, в першу чергу, знищити Антикорупційне бюро, що він пробує зробити останні півроку. Ми кричимо про намагання прийняти неприйнятні закони, про це говорять журналісти, піднімається хвиля спротиву — і вони відступають. Так було з аудитором НАБУ, наприклад.

Нас треба прибрати, щоб відкрити собі дорогу для знищення Антикорупційного бюро. Тому набагато менш важливо, де я – сиджу чи ні, набагато більш важливо захистити Антикорупційне бюро.

Лариса Денисенко: Які ще є атаки, коли люди, які зараз знаходяться при владі, бояться, що вскриються оці корупційні гнійники?

Віталій Шабунін: Ми, як Центр протидії корупції майже нічого не розслідуємо, адже в нас майже найкращі в світі журналісти-розслідувачі. Вони роблять геніальні розслідування. Ми робимо так, щоб ці розслідування закінчувалися посадками в тюрму. Тому важливо зберегти НАБУ, тому важливо добитися впровадження Антикорупційних судів.

Адже, якими б не були класними громадські організації, посадити в тюрму можуть державні інституції  — досудове слідство, суд. Нам треба збудувати ці інституції, без них ніяк. І ще захистити їх від самої влади.

Мені, відверто, начхати на політичне майбутнє Петра Порошенка, на його репутацію в Україні і на Заході. Але мені не все одно, яка репутація в президента держави Україна, яка знаходиться у війні. Бо ця репутація напряму корелюється з допомогою нам, як країні, в тому числі, і військовою.

Цими безумними кроками Петро Олексійович день в день критично зменшує довіру до себе на Заході. Він же хороший експерт, він був міністром зовнішніх справ, він має це розуміти. Петро Олексійович, зупиніться! Є ж межа. Я розумію, що ви думаєте, що Захід вам буде багато пробачати через те, що війна. Захід, можливо, — так, їхній виборець — не буде. А ви створюєте інформаційні приводи день в день, які російська пропаганда підхоплює і поширює не в колі політичної західної еліти, а в колі звичайного західного виборця, на якого ці еліти орієнтуються. Зупиніться!

Наталя Соколенко: Чи відомо вам, як в команді президента реагують на те, як ця історія просувається?

Віталій Шабунін: Я не знаю їхньої реакції, я сподіваюся, що Петро Олексійович врешті знайде час і подискутує зі своїми радниками по зовнішніх справах.