В Одеському СІЗО після того, як 17 серпня рецидивіст вбив та розчленував жінку-інспектора, співробітники закладу б'ють інших арештантів.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив священик УПЦ КП, капелан СІЗО Дмитро Краснобаєв.

"Страшне вбивство, природно, спричинило за собою ланцюг подій, але зовсім не таких, які слід було б... Спецназ б'є ув'язнених. Заходять до камери здорові поліцейські в масках, з кийками, і б'ють арештантів", - написав він.

Краснобаєв зазначив, що правоохоронці знищують "з великими труднощами хоч трохи налагоджений" тюремний побут - ламають шафки, полки, відбирають вентилятори, обігрівачі тощо. Священик засуджує таке "колективне покарання", порівнюючи його з режимом у нацистських концтаборах, коли за будь-яку провину били всіх людей, які перебувають у бараку.

Він зазначає, що ця технологія працює на придушення особистості, перетворюючи людей на стадо, і наголошує, що потрібно не бити людей, а навести лад в адміністрації СІЗО та виправних установах.


"Зекам, що сидять по камерах, потрібно дати воду, нормальну їжу, і почати з ними працювати, щоб виправити, а не бити. Тому що таких страшних монстрів, як той, який скоїв цей злочин, взагалі одиниці, і інші в'язні не мають до цього інциденту жодного стосунку", - вважає Краснобаєв.

Капелан також стверджує, що жорстоке вбивство інспектора розкрило всю недосконалість пенітенціарної системи, зокрема, власне Одеського СІЗО. Краснобаєв також критикує умови утримання в місцевому ізоляторі, посилаючись на інформацію, яку він отримав від ув'язнених.

"Тільки в Одеській в'язниці немає води. Тільки в Одеській в'язниці охорона продає арештантам предмети першої необхідності. Тільки в Одеській в'язниці така страшна повальна наркоманія. І тому - тільки в Одеській в'язниці стало можливим те, що сталося", – сказав священик.

Він додає, що в СІЗО утримуються люди, чия вина у скоєнні злочину ще не доведена, а практика вищевказаного колективного покарання нічого, окрім озлоблення і агресії, не викличе.

Водночас прес-секретар заступника голови Мін'юсту Юрій Маслак спростував інформацію про акції залякування в одеському СІЗО.

"Перш за все, хотів би сказати, що жорстокістю на жорстокість ми відповідати не будемо, ніколи не планували, і це не наші методи. Я не знаю, хто є першоджерелом цієї інформації, але вас дезінформували... Вчора на місці події продовжували працювати правоохоронні органи... Так, був посилений режим, але посилити режим - не означає знущатися з людей", - повідомив він.

За його словами, в результаті проведених обшуків у в'язнів ізолятора було виявлено багато заборонених для використання предметів - мобільні телефони, заточки і так далі.

Тим часом, як повідомляє "Думська", під стінами СІЗО вийшли на імпровізований протест кілька десмятків людей - родичів утримуваних в СІЗО та громадські активісти. Вони виступають проти "акцій залякування" з боку СІЗО щодо утримуваних в ньому.

Нагадаємо, 17 серпня в Одесі ув'язнений, який перебував у слідчому ізоляторі, жорстоко вбив 34-річну працівницю СІЗО. Її тіло він розчленував. Правоохоронці, які негайно прибули на місце події, викрили підозрюваного. Ним виявився 39-річний арештований чоловік, який раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за розбій та умисне вбивство. Зловмисника затримано та знайдено знаряддя вбивства.