Як кажуть, для того, щоб вирішити проблему потрібно її створити. Нещодавно, землевпорядники Волині були ошелешені черговою «новацією» від Головного управління Держгеокадастру у Волинській області.

Так, своїм листом від 07 серпня 2017 року перший заступник начальника ГУ – Анатолій Поляков повідомив, що накази головного управління про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки втратять чинність з 1 жовтня 2017 року. Дедлайн для подачі відповідної заяви та виготовленого проекту встановили до 15 вересня 2017 року. Отже, всі громадяни, в тому числі і учасники АТО, що не встигнуть подати до 15 вересня відповідні документи для затвердження в головне управління Держгеокадастру автоматично втратять своє право на отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства та разом з ним і кошти витрачені на виготовлення відповідної документації із землеустрою.

Цікаво, що проекти землеустрою масово повертаються на доопрацювання, при тому що вони пройшли погодження на рівні екстериторіальності (позитивно погоджені експертами інших областей) та кадастровими реєстраторами (дані про земельну ділянку внесені в державний земельний кадастр). Нагадаємо, що на даний час лише «Львівські» підприємства, які надають послуги у сфері землеустрою мають можливість «правильно» виготовити документацію із землеустрою. Усі інші суб’єкти господарювання в різний спосіб усувають з ринку послуг.

Чиновник посилається на постанову КМУ від 07.06.2017 року № 413. Однак, він напевне не знає, що дана постанова оскаржена в судовому порядку до Окружного адміністративного суду міста Києва та 17 липня 2017 року у справі №826/8768/17 вже відкрито провадження. Важливо знати, даний лист Держгеокадастру суперечить ст. 121 Земельного кодексу України, де сказано, що Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності. Тобто однією рукою надати землю, а іншою відібрати це в стилі керівництва головного управління Держгеокадастру у Волинській області. От і на кінець жаркого серпня будемо мати не менш жаркий вересень.