Пенсії планують "осучаснити" в жовтні, якщо депутати ухвалять у другому читанні і вцілому пенсійну реформу. Надбавку отримають 5,6 млн пенсіонерів.

Про це повідомляє "Сегодня".

1,1 млн пенсіонерів отримуватимуть надбавку понад 1 тис. грн. Пенсія 1,9 млн пенсіонерів збільшиться від 500 до 1000 грн.

У Міністерстві соціальної політики пояснили, що великі надбавки отримають українці, які вийшли на пенсію до 2007 року, мали високу зарплату і більше 30 років стажу. Правда, таких пенсіонерів не так вже й багато. Утричі більшу за середню зарплату в Україні, за даними Держстату, отримують програмісти, працівники авіаційного транспорту та менеджери вищої, середньої ланки.

"Залишається близько 3 мільйонів пенсіонерів, які в жовтні взагалі не отримають жодної надбавки. Перш за все це люди, які вийшли на пенсію за останні три-чотири роки. У них зарплатна база ще не так сильно застаріла, а якщо перераховувати зі зниженням оцінки одного року стажу, страхова частина їхньої пенсії вийде навіть нижчою, ніж зараз. Їм, звичайно, не зменшать загальний розмір пенсії, але й додаткових грошей у результаті осучаснення вони не отримають", - розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.