Нововведення почнуть діяти від 1 січня 2018 року й стосуватимуться всіх іноземців, зокрема й росіян.

Сьогодні в суботу, 2 вересня, набув чинності указ президента України Петра Порошенка

Україна запроваджує нові правила перетину кордону
про введення від 2018 року біометричного контролю для в'їзду в країну іноземців, зокрема, громадян РФ.

Указ був опублікований в газеті "Урядовий кур'єр", передає "Інтерфакс-Україна".

Як відомо, указ про введення в дію рішення РНБО від 10 липня 2017 "Про посилення контролю за в'їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, дотриманням ними правил перебування на території України" набирає чинності від дня його опублікування, тобто 2 вересня.

Президент Петро Порошенко увів у дію це рішення РНБО 1 вересня. РНБО доручила уряду у місячний термін забезпечити здійснення за участю СБУ комплексних заходів щодо посилення контролю за в'їздом і виїздом з України іноземців, у тому числі громадян Росії, та осіб без громадянства.

Уряду доручили удосконалення законодавства щодо порядку реєстрації місця проживання/перебування на території України іноземців, у тому числі росіян, та осіб без громадянства, які походять з держав міграційного ризику або в'їхали з території таких держав. 

Кабмін має оновити перелік держав міграційного ризику, зокрема внести до нього РФ. Уряд також має опрацювати у двомісячний строк питання механізму та етапності запровадження попереднього електронного повідомлення щодо в'їзду в Україну; здійснення перетину кордону за біометричними паспортами.

Протягом трьох місяців має бути забезпечене функціонування центрів надання адмінпослуг поблизу місць розташування контрольних пунктів в'їзду-виїзду. А від 1 січня 2018 року повинна також запрацювати національна система біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства. 

Відзначимо, що у Держприкордонслужбі пояснили, що з новими правилами перетину кордону України іноземці та особи без громадянства повинні будуть здавати відбитки пальців, але біометричних паспортів у них вимагати не будуть.

"Починаючи від 1 січня 2018 року перетин кордону з країн, які становлять ризики для України, має бути здійснений за біометричними паспортами. Або в тих, у кого їх немає,

Україна запроваджує нові правила перетину кордону
мають бути зафіксовані біометричні дані на кордоні", – зазначив, своєю чергою, Порошенко.

До 1 січня 2018 року Україна повинна обладнати необхідною апаратурою 157 основних пунктів пропуску, а створена система повинна буде обробляти понад 1 млн запитів в секунду.