На сьогодні визначити точну вартість блакитного палива у новому опалювальному сезоні складно, однак, газ, найближчим часом подорожчає.

Про це розповіла експерт "Реанімаційного пакету реформ" з питань енергоефективності Тетяна Бойко, зазначивши при цьому, що в чинній постанові №187 чітко зафіксовано: ціна повинна піднятися на 19%. Про це пише finance.ua.

"Якщо піднімається ціна на газ, як заплановано в постанові уряду від березня цього року, то піднімається ціна на все. Газ на 70% є складовою ціни на теплову енергію. Так, прем’єр зараз дуже переконливий, але, крім його слів, є ще документ, до речі, Кабміну, який говорить про те, що підвищення буде", – констатувала Бойко.

За її словами, в даному випадку потрібно приймати або якісь інші рішення за новою постановою, або вносити зміни в чинну.

"Принаймні Міненерго має все-таки назвати ціну на газ, щоб "Нафтогаз" за цією ціною міг укласти договори з підприємствами теплопостачання. На сьогодні ці договори взагалі не укладені", – зазначила вона.

Як відомо, кабінет Міністрів України знизив норми споживання газу для населення без наявності лічильників. Про це йдеться в постанові уряду №609 від 18 серпня.
За наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання норму знижено з 4,4 до 3,3 м³ на одну людину на місяць.
За відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача норму знижено з 7,1 до 5,4 м³, а за наявності газового водонагрівача – з 14 до 10,5 м³.

У період відсутності централізованого гарячого водопостачання норму споживання природного газу на плиту буде встановлено у 5,4 м³ на людину на місяць.

1 м³ газу для населення наразі коштує 6,9 грн.

Як відомо, у квітні 2015 року норму споживання газу знизили з 6 до 3 м³, але це рішення скасували в судах за позовами облгазів. Тому в лютому 2016 року уряд запровадив компромісний варіант – 4,4 м³ на людину.

"Чому 4,4 м³? Насправді норма споживання протягом опалювального сезону – у діапазоні, ближчому до 6 м³, у неопалювальний сезон – менше ніж 3 м³. Ми визначили середнє значення", – казав тоді міністр енергетики Володимир Демчишин.