Про розповів глава Асоціації фермерів і приватних землевласників України Іван Томич, пише «ГолосUA».

«Зростання цін на хліб у нас не буде стрімким, але протягом зимового періоду однозначно підвищення цін на хліб буде. Ціна на нього виросте до 20%. При цьому підвищення вартості хліба відбудеться не в один момент, а пройде в два-три етапи», — акцентував він. 

Томич пояснив, що урожай зерна в цьому році в Україні буде меншим, ніж в минулому. Разом з тим цей урожай не впливає ні в бік збільшення, ні в бік зменшення внутрішньої ціни на хліб і хлібобулочні вироби. 

За словами експерта, в цьому відношенні змінився тільки експортний потенціал, який, безумовно, став меншим, ніж в 2016 році. 

«Внутрішнє споживання зернових і зернобобових культур в Україні знаходиться в межах 5 млн тонн і менше. Тому тут нічого не зміниться. Внутрішні ціни на хліб у нас залежать від зовнішніх цін. При цьому зовнішні ціни не є низькими, і українцям слід очікувати поетапного подорожчання хліба», — підкреслив Томич. 

Нагадаємо, в Україні завершено збирання ранніх зернових та зернобобових культур, валовий збір яких в цьому році склав 37,3 млн тонн, намолоченого з 9,6 млн га. При цьому в 15 областях України була зафіксовані максимальна середня врожайність пшениці, ячменю та ріпаку. Валовий збір пшениці станом на 28 серпня становив 26,6 млн тонн при врожайності 41,8 ц/га.

При цьому, за підсумками 2016-2017 маркетингового року Україна встановила новий абсолютний рекорд з експорту зернових — 43,8 млн тонн. Однак експерти ринку вказують, що, незважаючи на високий урожай і рекорди з експорту зернових, вже у вересні ціни на борошно в Україні виростуть. А отже, до кінця року подорожчає хліб. Пояснюють це тим, що ціна на зерно на світових ринках зростає, а значить, буде зростання і в Україні.

Це добре для валютного курсу, більший приплив валюти підтримає гривню, але зростання цін вдарить по гаманцях простих громадян. Експерти вважають, що ціна на хліб до кінця 2017 виросте на 10%.

Подорожчання хліба Томич пояснює також тим, що в Україні стає все менше виробників цього продукту. Раніше в кожному регіоні було безліч заводів по випічці хліба. Зараз ринок монополізується, залишається кілька великих підприємств. В результаті ринок прийшов до того, що виробники хліба пшеницю будуть купувати тільки у великих компаній.

Також подорожчають інші вироби з борошна, включаючи макарони. Рітейлери вже почали заявляти, що вони давно працюють з низькою рентабельністю, тому слідом за оптовими виростуть і роздрібні ціни на ці продукти.