Наша модель субсидування така, що в громадськості в результаті просто виникають підозри в тому, що субсидії використовують для корупційних оборудок.

Про це розповіла експерт із питань пенсійної системи та соціального забезпечення Галина Третьякова, оцінюючи монетизацію та систему нарахування субсидій, – повідомляє «Слово і Діло».

«Уряд обіцяв монетизацію, але все просувається дуже повільними кроками. В оптимальному варіанті ситуація із субсидіями має передбачати, що людина має право на виплати лише в тому разі, якщо вона подала декларацію до ДФС. Ця декларація має показувати, що в людей немає інших джерел доходів, депозитів. Особи, які мають дві домівки й більше, не можуть отримувати субсидії. Так само, якщо є автівки як нерухоме майно на кожного члена домогосподарства», – зазначила Третьякова.

«Якщо дві домівки, то логічно, що в одній проживає сім’я, а іншу використовують для бізнесу. Таким чином, опосередковано вся Європа вважає, що якщо є більше, ніж одна домівка, то ти маєш бізнес або принаймні не є бідним громадянином», – продовжила вона.

Держава має допомагати лише бідним категоріям і тим, хто потребує захисту. Роздавати наліво й направо субсидії просто недоречно. Має бути тест на нужденність. Виміряти це можна, тільки якщо особа подала декларацію.

«Таким чином, якщо особа не подає декларацію, то вона не має права претендувати на субсидію», – уточнила експерт.

На її переконання, окрема позиція може бути з приводу пенсіонерів не лише щодо субсидій, а взагалі щодо комунальних, медичних та соціальних послуг.

«Європейські країни дещо привілейовано ставляться до цієї категорії, оскільки не завжди громадськість має гроші, щоб виплачувати пенсії із солідарного рівня. Таким чином вони доповнюють комплекс послуг стовідсотковим медичним забезпеченням. Так само й щодо комунальних послуг», – підкреслила Третьякова.

На її думку, за оптимальних обставин має бути саме така модель.

При цьому вона нагадала, що монетизація має здійснюватися «прямими грошима».

«Побоювання уряду, що людина, яка має маленький дохід, цю пряму копійку використає не на комунальні послуги, а на їжу, є безпідставними. Такі люди виживають. І якщо ці доплати вони використовуватимуть на хліб і воду, то, мабуть, це більш нагальна потреба. Але надалі, якщо дають таку пільгу, дають можливість жити, то вже доведеться запроваджувати санкції», – додала експерт.

Вона наголосила, що проблема субсидій – це не переведення коштів із держбюджету монополістам.

«Потрібно прибрати цей незрозумілий та непрозорий ланцюжок і показати суспільству, що держава захищає саме незахищені верстви населення», – резюмувала Галина Третьякова.