Корупційні схеми Держгеокадастру зі землями селян та створення на Волині монополії землевпорядних фірм з інших областей: нагальні земельні проблеми області порушили нардепи, депутати облради, землевпорядники та представники органів місцевого самоврядування у рамках прес-конференції у Луцьку, - повідомляє ІА Волинські новини.

Про це йшлося під час заходу «Земельний дерибан: неконтрольований Держгеокадастр чи прогалини в законі?» 11 вересня у Луцьку.

Голова фракції «УКРОП» в облраді Вячеслав Рубльов розповів, що за висловлення недовіри очільнику Держгеокадастру області Василю Василенку депутати голосували ще у лютому цього року, а задовго до цього в облраду зверталися волиняни, які отримували формальні відписки на свої звернення в ОДА. Так, сільським головам відмовляли в наданні ділянок за межами населених пунктів. Особливо це стосується земель у Маневицькому та Ратнівському районах, де могло б працювати КП «Волиньприродресурс». Він зауважив, що місцева влада з подачі київських керівників зараз блокує роботу цього комунального підприємства, а найголовніше – те, що сільські голови, які хочуть розвивати свої населені пункти, не можуть отримати ці землі навіть під пасовища для селян.

2 лютого більшість депутатів Волиньради проголосували за те, щоб керівника Держгеокадастру Волині звільнили з посади. Депутати звернулися в Мінагрополітики і стало відомо, що чиновника переведуть у Хмельницьку область.

Оскільки від волинян надходило багато звернень, створили тимчасову комісію облради, яка займається цими питаннями та передає документи у правоохоронні органи. Отже, депутати клопотатимуть не лише про звільнення Василенка з посади на Волині, а й про те, щоб правоохоронці надали оцінку його діям.

Так, волинські атовці не можуть отримати ділянки за межами населених пунктів для будівництва чи сільського господарства, а отримують ділянки люди з Харкова чи Запоріжжя, які ніколи не приїдуть на Волинь. Також депутати дізналися, що коли сільські голови просять виділити ділянку на пасовища, вони отримують відмову і ця земля потім швидко розпайовується та переходить у власність осіб, які не мають стосунку до Волині. Таких фактів в області вже зафіксували сотні.

Через наведені схеми Держгеокадастру волинські атовці втрачають можливість, яку надала їм держава, для того, щоб займатися сільським господарством чи збудувати для себе житло.

Друге звернення облради до Генпрокурора, Голови СБУ, Міністра внутрішніх справ, Міністра аграрної політики та продовольства, Голови Держгеокадастру стосувалося діяльності керівництва Головного управління Держгеокадастру в області.

Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій наголосив, що земля України та її надра, відповідно до Конституції, є власністю народу, тож партія «УКРОП» виступає за припинення функціонування РДА або державних органів, які розпоряджаються землею, щоб були створені виконкоми при райрадах і облрадах, які ухвалювали б рішення про виділення земельних ділянок.

Він повідомив, що дізнався про проблеми з Держгеокадастром Волині у лютому, коли до нього звернулася народний депутат Ірина Констанкевич. Вона повідомляла, що на Волині бездіють правоохоронні органи та не відкривають належні кримінальні провадження, не притягують до відповідальності злочинців, які незаконно розпоряджаються землею. Тоді йшлося про 40 гектарів землі, яка була обіцяна атовцям, а потім за незрозумілими схемами потрапила комусь у власність. Депутат вважає, що жодну соту цієї землі не передали без хабара, тож він написав заяву про злочин і отримав відповідь від прокурора області та начальника Луцького відділу Нацполіції про відкриття кримінального провадження за частиною 1 статті 364 (зловживання владою). На думку нардепа, справу вже встигли «спустити на гальма».

Зі свавіллям, з його слів, можна боротися двома шляхами – або через кримінальні провадження, прокуратуру та нацполіцію, або за дисциплінарною лінією зі злодіями на посадах. Він пообіцяв реагувати на звернення щодо таких питань.

Голова Асоціації землевпорядників Волині Валентин Колодинський розповів про передумови створення асоціації. Протягом 19 років він очолює приватну фірму «Реформатор», підприємство виконало десятки тисяч державних актів, сотні проектів відведення, встановлень меж та іншої землевпорядної документації. Протягом останніх двох років він відчув складнощі у співпраці з ГУ Держгеокадастру. Так, фірмі намагалися безпідставно давати негативні висновки щодо експертизи документів про встановлення меж населених пунктів. Також з боку Держгеокадастру була спроба ініціювати позбавлення сертифікату землевпорядника одного з працівників фірми. На думку Валентина Колодинського, це відбувається для того, щоб знищити місцеві землевпорядні підприємства.

Для захисту інтересів землевпорядних організацій Волині вирішили створити асоціацію. До участі в асоціації запросили 50 землевпорядних організацій, натомість на збори приїхали представники 15, а згодом телефонували чимало заляканих представників землевпорядних підприємств, висловлюючи підтримку.

Валентин Колодинський також прокоментував інформацію, що з’явилася в окремих ЗМІ, про те, що асоціацію начебто заснувала партія «УКРОП». З його слів, він ніколи не перебував у лавах жодної партії, але коли виникає несправедливість, готовий залучати до вирішення проблем будь-яку політичну чи неполітичну силу, бачення якої збігається з баченням землевпорядників Волині. Він наголосив, що асоціація є неполітичною організацією.

Як пояснила заступник голови Асоціації землевпорядників Волині Світлана Шеремета, метою створення громадської організації стало об’єднання зусиль землевпорядників області для захисту конституційних прав та інтересів. Під час зборів вони висловили недовіру незаконним діям керівництва Держгеокадастру в області щодо державного нагляду в сфері землеустрою, щодо державної експертизи у сфері землеустрою та монополізації ринку у сфері послуг. Так, з її слів, Держгеокадастр в області створює монопольне становище для таких організацій, як ТзОВ «Західземлепроект», ПП «Фірма «Сомгіз», що зареєстровані у Львівській області.

Останнім часом їхні інтереси лобіює керівництво ГУ Держгеокадастру у Волинській області. Перший заступник голови головного управління Анатолій Поляков у 2016 році працював у ТзОВ «Західземлепроект». Своєю чергою, Василь Василенко стверджував, що на Волині некомпетентні землевпорядні організації, відповідно, потрібно залучати компетентних колег з інших областей

У прес-конференції взяли участь також представники органів місцевого самоврядування Волині. Голова Журавичівської сільради ківерцівського району Алла Гонтар розповіла про те, що 154 гектари земель особистих селянських господарств на території сільради зараз належать не селянам, а іноземному капіталу. Проблема існує вже протягом трьох років. У 2013 році 724 мешканців сільради отримали по два гектари земель для ведення особистого селянського господарства. На частині ділянок залягають поклади торфу. Тоді селянам запропонували здавати ділянки в оренду, вони оформили довіреності розпоряджатися ділянками на особу, яка була посередником фірми, яка захотіла заволодіти цими землями. Після оформлення довіреностей, у Києві цей посередник, житель села Дачне Володимир Коваль, підписав 74 договори купівлі-продажу ділянок. Кожна ділянка коштувала 40,841 тисячі гривень, але селяни не отримали цих коштів. Договори купівлі-продажу посередник уклав з підприємством «Ленд Ліс Інновація», яке є підприємством з іноземними інвестиціями, адже його бенефіціар – жителька Кіпру Ірина Хаджіван Гелі. Нині журавичани борються за повернення земель. Подібні ситуації існують і в інших сільських радах.

Доктор економічних наук Анатолій Шворак зазначив, що має пропозиції щодо внесення змін до законодавства. Так, сільські голови порушують питання розпоряджання землями, а в законодавстві немає поняття території сільської ради (натомість є території населених пунктів). З його слів, у законодавство потрібно внести поняття земель територіальної громади, адже в іншому разі виникатиме юридична колізія і не буде можливості розробити схеми планування територій ОТГ. Окрім цього, необхідно ухвалити закон про консолідацію земель. Якщо в Україні запустять ринок землі, найлегше буде продавати землі державної власності, які консолідовані. Водночас значно дешевше коштуватимуть земельні ділянки громадян. Якщо ж їх консолідувати, створити земельні масиви, це дасть можливість економічно вигідно працювати на цих землях.