Служба безпеки України підозрює народного депутата В'ячеслава Богуслаєва з "Волі народу" в незаконному продажі 56% акцій великого машинобудівного підприємства "Мотор Січ".

Про це свідчить рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 7 вересня, оприлюдненому на офіційному сайтіЄдиного державного реєстру судових рішень.

Йдеться про китайських інвесторів, афільованих з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd.

6 квітня 2016 року "Мотор Січ" отримало від компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські острови) $100 млн під 0,3% річних в рамках договору позики від 29 січня 2016 року зі китайською компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd.

Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment є власником 100% статутного капіталу компанії Hong Kong Skyrizon Holding Limited (Гонконг), яка в свою чергу є власником 100% статутного капіталу компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited.

Після цього, протягом 2016 року, громадянин України, ім'я якого в судовому рішенні не наводиться, продав 56% акцій ПАТ "Мотор Січ" довіреним особам власника китайської Beijing Skyrizon. Згідно з текстом рішення суду, громадянин України, який нібито здійснив продаж акцій Мотор Січі, раніше безпосередньо володів 15,83% акцій підприємства. Також йому належали 17,3% "Мотор Січі" через підконтрольну Business House Helena і 15,7% через компанії ТОВ "Гарант Інвест", ТОВ "Гарант Альфа", ЗАТ "Торговий дім "Олена", СК "Мотор Гарант" і інші структури.

Слідство не виключає, що китайці збільшили свій інвестиційний портфель за рахунок придбання акцій безпосередньо у Богуслаєва та в пов'язаних з ним компаній.

Зокрема, за 2016 рік Богуслаєв задекларував зменшення розміру належного йому пакета акцій "Мотор Січі" з 15,8% до 1%.

У коментарі ЛІГА.net Богуслаєв не підтвердив і не спростував інформацію про продаж акцій.

Раніше Богуслаєв представляв Партію регіонів. 2004 року він був довіреною особою кандидата в президенти Віктора Януковича.

2016-го російські ЗМІ писали, що Богуслаєв їздить по Росії й відкриває там разом з Путіним православні пам'ятники.

В липні генпрокурор Юрій Луценко повідомляв, що ГПУ та СБУ ведуть кілька проваджень щодо "Мотор Січі".