За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в цьому сезоні в Україні будуть циркулювати штами A/Мічиган/, A/Гонконг/ та вірус B/Брісбен/. Прогнозують, що можна очікувати, порівняно з минулим роком, збільшення рівня захворюваності на 14 відсотків, - повідомляє Волинь

Новим для нас є штам А(Мічиган) – «нащадок» того Каліфорнійського грипу, який наробив біди у 2009 році. Вірус є підвидом "свинячого" грипу, тому має схожі ознаки захворювання: висока температура, слабкість і важкість у тілі, висока загроза ускладнень. У групі ризику – вагітні, хворі на діабет і астму, а також люди похилого віку.

Медики кажуть, що епідемії не уникнути, і перші спалахи грипу очікують вже в листопаді. За прогнозами, пік захворюваності традиційно припаде на лютий.
Найефективнішим способом запобігти захворюванню залишається вакцинація. З метою уникнення ускладнень та можливих летальних випадків, щеплення проти сезонного грипу слід розпочати вже у вересні – жовтні поточного року, закликає МОЗ.
Зареєстровані такі вакцини для профілактики грипу: «ВАКСІГРИП» виробництва Санові Пастер С.А., Франція; «ІНФЛУВАК® виробництва Абботт Біолоджікалз Б.В. Нідерланди. Централізовані кошти державного бюджету України на закупівлю вакцин проти грипу не передбачені. 
Міністерство охорони здоров'я України просить владу на місцях розглянути можливість проведення профілактичних щеплень осіб груп ризику (в першу чергу медичні працівники, діти до 3-х років, люди старше 65 років, вагітні, пацієнти з хронічними захворюваннями легень та серцево-судинної системи). 
Вакцинацію можна проводити упродовж всього епідсезону, проте найбільш оптимальним є її проведення до початку зростання захворюваності. От тільки в аптеках препаратів для захисту від грипу ще нема.