В деяких українських торгових мережах середні ціни на свинину є вищими, аніж у країнах Європейського Союзу.

Про це повідомив Генеральний директор у Українська асоціація постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Якщо ви вважаєте, що ціна на продукти в Україні на рівні європейських, то помиляєтесь. Вони нерідко бувають вищі за європейські. Середня ціна на свинину з кісткою за даними Держстату є 101,3 грн, а вирізка свинини кістки для грилю, або відбивної, в українському гіпермаркеті, який Асоціація постачальників торгівельних мереж моніторила, вже продається по 159,99 грн. В той же час у Литві та Румунії ціна на теж м’ясо склала 149,2 грн, в Угорщині – 152,7 грн, а в Польщі – 158,4 грн. Я за європейське м’ясо на наших полицях,» – зазначив Дорошенко.

Окрім того, він спрогнозував, що у 2018 році українці все частіше бачитимуть і купуватимуть у магазинах свинину з ЄС.

За спостереженнями Дорошенка, почали дорожчати і овочі.

«Єдиний продукт, який подешевшав більше ніж на 20 копійок – це картопля. Вона за першу декаду вересня подешевшала на 25 копійок і її середня ціна складає 6,7 грн. за кілограм. Якщо проаналізувати у розрізі регіонів, то картопляний лідер – місто Київ з 8,3 грн. за кілограм, а аутсайдер Рівненщина – 4,8 грн», – пише він.

Дорошенко відзначає, що загалом за перші дні осені дорожчими стали ¾ усіх соціальних продуктів.

«Що є очікуваним, але не бажаним для споживача. Оскільки ціни на продукти в Україні нерідко перевищують східноєвропейські, то Уряду необхідно задіяти нові механізмі впливу на ринок, як наприклад, зниження ставки ПДВ з 20 до 5 – 7%», – пропонує він.