Майже 60 ліфтів уже вимкнули в Луцьку. Запрацюють вони лиш тоді, коли пройдуть капремонт, пояснюють у міськраді. Мешканцям багатоповерхівок доведеться скидатися на ремонт ліфтів. Однак основну частину витрат на ремонти бере на себе міська рада, і лише 30% співфінансують мешканці будинків.

У редакцію Інформаційного агентства Волинські Новинизвернувся лучанин Олексій, який мешкає за адресою Проспект Молоді, 23. Він розповідає, що в багатоповерхівці неочікувано вимкнули ліфт, а коли включать – ніхто людям не береться роз’яснити.

«Сьогодні в нашому будинку вимкнули ліфт, і коли включать – ніхто не знає та не пояснює. Знайомі кажуть, що в їхніх будинках теж повідключали. Є ж старші люди, сім’ї з малими дітьми» - висловлює невдоволення краянин.

Також лучани повідомляли у соцмережах, що у гуртожитку СНУ у Луцьку вимкнули ліфт, який прослужив без капремонту 35 років, при тому як термін експлуатації ліфту без капремонту 25 років. Відключення ліфтів пов'язують із загибеллю жінки у ліфті луцької багатоповерхівки 12 вересня. Нагадаємо, як пояснили експерти, ліфт тоді ввімкнули без необхідного дозволу.

Ситуацію з відключенням ліфтів у Луцьку роз’яснює директор департаменту ЖКГ Юрій Крась. Зі слів посадовця, в місті виключили приблизно 60 ліфтів, які потребують капремонту.

«Це не була спонтанна реакція чи раптові дії. Про відключення мешканців інформували завчасно, й це питання піднімали на зборах мешканців. Більше того, там, де мали вимикати ліфти, - на кожен під’їзд клеїли попереджувальне оголошення», - запевняє Юрій Крась.

Щодо того, коли ліфти знову запрацюють, посадовець каже, що це залежить від самих мешканців.

«У тариф за комунпослуги, який платять лучани, закладаються лише гроші на обслуговування ліфтів, але не на капітальний ремонт. Тому доведеться мешканцям складатися на це. Однак, діє міська програма підтримки. Відповідно, більшу частину витрат бере на себе міський бюджет, а вже 30% співфінансують мешканці. Станом на сьогодні ремонтні роботи ще ніде не розпочалися. Тому необхідно аби люди обирали уповноваженого представника та збирали гроші, щоб ремонт відбувся якнайшвидше», - пояснює Крась.