ародні обранці планують до кінця вересня проголосувати у другому читанні за пенсійну реформу, а з 1 жовтня українці повинні отримати пенсії у новому розмірі  – з урахуванням “осучаснення”.

Пенсії потрібно осучаснювати, але, на жаль, більшість українців не отримають їх через брак страхового стажу. Так вважає екс-міністр економіки України Віктор Суслов, повідомляє “Народна правда” з посиланням на  “Facenews”.

Як вважає експерт, це може стосуватися близько 70% чоловіків, яким 60 років виповниться в 2018 році.

“Пенсії, які були призначені багато років тому, з того часу не підвищували. Тож, звичайно, осучаснювати пенсії треба. Але викликає тривогу те, що багато людей не зможуть отримати їх через відсутність пенсійного страхового стажу. Йдеться про чоловіків, які досягнуть 60-річного віку в 2018 році.  70% людей цієї категорії не мають достатнього пенсійного стажу і не зможуть  отримати цю пенсію”, – попередив екс-чиновник.

На думку Суслова, уряд не повинен приховувати від українців інформацію про те, хто, коли і в якому розмірі отримає виплати при виході на заслужений відпочинок.

“Уряд повинен розрахувати точні цифри і передати їх Верховній Раді, бо це основне питання. Багато хто з тих людей, які не зможуть отримати пенсію, опиняться в дуже важких умовах. Можна спрогнозувати, що через десять років близько 55% українців, що досягли пенсійного віку,  не зможуть отримати пенсії за віком”, – пояснив експерт.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що проект пенсійної реформи передбачає підвищення з 1 жовтня розміру мінімальної пенсії. Як наслідок, будуть перераховані прив’язані до неї надбавки. Відтак пенсії зростуть для 9 мільйонів пенсіонерів.

В рамках пенсійної реформи планується з 1 жовтня провести підвищення пенсій, а також скасувати оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів. Про те які додаткові виплати очікують пенсіонерів раніше вже повідомлялося.

Також міністр соцполітики Андрій Рева розповів, як зростатиме страховий стаж для пенсії. Проект закону про пенсійну реформу передбачає поступове підвищення страхового стажу для виходять на пенсію українців до 35 років протягом 10-річного періоду.