Прямий ефір із народним депутатом Ігорем Гузем відбувся 13 вересня у студії “БУГ”.

Про роботу в окрузі

Два дні разом з командою активно працювали в окрузі у двох напрямках: питання освоєння коштів із держбюджету, другий блок – робота Фонду «Прибужжя», адже ми не так давно разом із Британською радою підбили підсумки третього етапу конкурсу міні-грантів «Крок назустріч», за допомогою якого підтримали більше 10-ти корисних соціальних проектів.

Наприклад, у селі Селець Володимир-Волинського району облаштували, в рамках конкурсу міні-грантів, по-європейськи шкільний клас, в якому парти адаптовані до росту дитини. У селі Завидів Іваничівського району встановили у класах нові дошки. У цій школі попередні дошки купували ще 50 років тому! Інспектую те, що зроблено, і те, що потрібно, адже також моя команда подає пропозиції Кабміну, а їх зараз є достатньо багато.

Про лише 3 госпітальні округи

На жаль, голова ОДА Володимир Гунчик зайняв позицію, яка співпадає з позицією «центру», і всупереч рішенню обласної ради, яка напередодні звернулася. Це – не розправа, але, це, можливо, «політична боротьба».

Нас не почули: жителів Любомльського, Камінь-Каширського та Локачинського районів, міста Володимир-Волинський. Але можна було «вигризти» додаткові госпітальні округи для волинян.

Про політичні стосунки з головою ОДА Володимиром Гунчиком

Ми – не друзі, не колеги, ми не співпрацюємо, на превеликий жаль. Більше того, ця людина «ставить палки в колеса». Мені відомо, що в розмові з одним із депутатів Волинської облради у кабінеті голови була сказана фраза, що я Гузю в його виборчий округ більше госпітальних округів не дам.

Про чутки щодо ймовірної заміни губернатора

Я не думаю, що президент після Гунчика поставить Мартиняка (авт. – Сергій Мартиняк, волинський нардеп). Знаючи Сергія, думаю, що це фейкова інформація. Все таки, робота народного депутата – це один обсяг діяльності, плюс бізнес-імперія, яка побудована Мартиняком, а робота голови адміністрації – це зовсім інший обсяг. Тому, я в це не вірю. Більше повірив би, якби йшлося про те, що головою ОДА стане Володимир Мельникович, який очолював СБУ за часів Януковича.

Про видворення-повернення Саакашвілі

Я категорично не сприймаю як із ним (авт. – екс-президентом Грузії Міхеілом Саакашвілі) обійшовся Президент України Петро Порошенко. Це його страх перед політичною фігурою. Так само думають приблизно три четвертих моїх виборців, з якими я спілкуюся – вони на стороні Саакашвілі. Такі люди мають право на існування в політичному житті України. Події на кордоні – вони неправильні. Але це вже наслідок. Якби я був на місці Саакашвілі, то робив би те саме.

Про об’єднання партій Порошенка і Яценюка

Гіпотетично, – це можливо. Але я не буду учасником цього процесу, і не буду членом цієї нової політичної сили, якщо вона буде створена. Я не хочу бути в одній партії із Порошенком, Гунчиком і багатьма іншими людьми, які сьогодні керують цією країною.

Про ймовірні політичні переслідування

Телефони моїх помічників та мій особистий прослуховують. Я до цього звик, і цього не боюся.

Знаю, що в нашій країні за іншу позицію та іншу думку будуть тиснути і намагатися це робити.

Бачив фотографії, опубліковані у ЗМІ, начебто зроблені «Вартою порядку».

Фото з села Павлівка, де на той час були вибори в ОТГ. Брав участь у виборах мій помічник і кандидат від «УКРОПу». Я не маю 100%-ого розуміння, що це фото саме «Варти порядку», але якщо це справді їхній знімок, то не знаю. Коментувати важко. Як народний депутат, маю право під час виборів об’їжджати виборчі дільниці, згідно з законом.

Про співпрацю з головою облради Ігорем Палицею

У нас діалог та дискусії. Я з ним познайомився у лютому минулого року. Це нормальний процес, коли є голова обласної ради і народний депутат, в яких нормальна співпраця. Ми з ним на «ти». У нас спільні бачення того, що відбувається в країні. Але я не завжди можу сказати, що 100%-во згідний з тим, як працює Ігор Палиця. Він – самодостатня політична фігура в країні.

Коли ми разом перепливали озеро (Велике Згоранське, у жовтні, торік) ми не говорили, а спілкувалися до того, і після того (авт. – сміється..).

Про істерію у волинських ЗМІ з орендованим авто нардепа

Скажу так. У мене був вживаний автомобіль «Hundai Sonata» 2010 року, який придбав у свого однопартійця. Водії мене зрозуміють: в ньому низький клірентс, а працюю в окрузі багато, відтак, їжджу дорогами багато, тому витрачав багато часу, енергії та ресурсів на її ремонт. Проконсультувавшись з колегами, вирішив орендувати інший автомобіль. Його придбав мій колега, який має фірму з автоперевезень. А я його орендую. Попередній автомобіль продав за 270 тисяч гривень, сплатив податки і все це вніс у декларацію. Без своєї місячної зарплати, і тільки з коштів, отриманих від продажу автомобіля, плюс минулорічні заощадження (96 тисяч гривень), вільно можу орендувати це авто ще 3 роки.

Про вибори до ОТГ

Яких кандидатів особисто буду підтримувати на виборах в ОТГ 29 жовтня, озвучу трохи пізніше. Але переважна більшість, це – діючі голови рад, з якими ми давно співпрацюємо. Доречно буде про це оголосити 29 вересня, коли розпочнеться висунення кандидатів. Плюс ми підтримуємо і позапартійних кандидатів. Наразі проводимо консультації.

Закликаю тих, хто проживає у Рівненській, Головненській та Любомльській громадах на Любомльщині, а також – Оваднівській, Заріччанській у Володимир-Волинському районі та Іваничівській громаді, прийти на вибори і підтримати гідних кандидатів. Я – за децентралізацію, адже це правильний процес.

Якщо все буде добре, в мене в окрузі до нового року буде 12 громад.

Про ставлеників Гунчика – хабарників

Хабарників – голів Любомльської та Горохівської РДА – губернатор призначив на місце моїх помічників-консультантів сьогодні Ігоря Торбу та Сергія Годлевського. Вони нормально виконували свої обов’язки, але через політичні претензії їх зняли з цих посад. Перше – це свідчить про те, що Гунчик підбирає хабарників, друге – в області відбувається дерибан землі.

Про дерибан волинської землі

Люди повинні розуміти, що зараз землями за межами сільських рад опікується Держгеокадастр, який після погодження з РДА використовує землі на свій розсуд. У цьому і є зловживання, корупційна складова. Я категорично буду відстоювати прийняття законопроекту, який зараз є на порядку денному у Верховній Раді. Адже землями поза межами сільських рад безпосередньо мають опікуватися сільські ради і громади. І я буду не єдиний, хто виступить за це питання, попри сильний спротив партії Порошенка.

Про відсутність політичної волі у влади щодо добудови 10-ї шахти

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що в Україні категорично не вистачає вугілля марки «Г» – газоносного. Це те вугілля, яке лежить під 10 шахтою. За прогнозами, його там 30 мільйонів тонн. І попри це немає політичної волі її добудовувати. Попереджаю Насалика, Гройсмана: якщо припиниться фінансування шахти, я особисто очолю страйком і закличу гірників до Києва. Іншого варіанту немає. Бо шахту треба добудувати і зняти питання дефіциту газоносного вугілля в Україні.

Про «дружбу» з мером Нововолинська та Володимира-Волинського

З Віктором Сапожніковим (авт.- міський голова Нововолинська) ми ніколи не сварилися. Але є моменти. У Володимирі-Волинському з мером Петром Саганюком простіше. Хоча вони «одного поля ягоди» – по віку, історії перебування на посадах мерів. Я сподіваюся, що буде все гаразд. Але якщо не можу потрапити в установу, йду в двір до виборців, доношу їм свою позицію через ЗМІ. Я готовий шукати технічні ресурси і роблю це, щоб все ж таки реалізувати потреби виборців.

Про криміногенну ситуацію у Нововолинську

Кількість ВІЛ-інфікованих у Нововолинську – найбільша в Західній Україні. Наркозалежних – найбільше теж. Це дуже складне питання. А от вже у Володимирі-Волинському такої проблеми немає. Я десятки разів звертався у різні структури, мав зустрічі на центральному рівні. Є певні дії правоохоронців щодо дій наркобариг. Це було якісно і правильно. Але це повинно бути не одноразово, а системно. Проте, минає трохи часу і все починає діяти знову. Діями правоохоронних органів Гузь керувати не може, а лише ті професіонали, які на цьому спеціалізуються.

Про новий громадський рух

До кінця вересня працюватиму не лише на Волині, але й в межах цілої держави. І багато мого часу, як політика, буде присвячено розбудові громадського руху. Про це всі побачать і почують вже найближчим часом, у тому числі, й у мене на сторінці у соцмережі Фейсбук.