КП «Волиньприродресурс» готове розпочати свою роботу через місяць, якщо отримає відповідні дозволи. Однак діяльність підприємства із легалізації промислового видобутку сонячного каміння блокують. Натомість районні адміністрації витрачають кошти на охорону бурштину.

Про це йшлося під час ефіру програми «Пряма мова» ТРК «Аверс» 14 вересня.

Голова Волинської облради Ігор Палиця відзначив, що не підтримує рішення голів райдержадміністрацій області щодо фінансування охорони бурштину на Волині, яку здійснюють структури національної поліції. За його словами, ці кошти можна було би витратити для вирішення важливіших проблем.

«Наведу приклад, півтора року назад обласна рада виділила близько п’яти мільйонів гривень для облаштування туалетів у школах там, де їх немає. Це приблизно 750 туалетів. До цього часу ця програма, про що сказав голова Волинської ОДА (Володимир Гунчик, – ВН) на нещодавній нараді, виконана на 11 %. Відповідають за це голови районних адміністрацій, адже вони – основні розпорядники коштів. Гроші є, необхідність – теж, адже діти ходять узимку в туалет на вулицю. Чому ці особи працюють до цього часу? Це запитання до тих, хто їх призначив», – зазначив голова облради.

І додав, що з обласного бюджету поліція, СБУ, прокуратура і т. д. не фінансуються, їх фінансує державний бюджет.

«Ми бачили цих охоронців бурштину, це й самооборони різні, військові формування різні... А потім ми бачили їхнє кришування. Тому я категорично проти того, щоб виділяти гроші з районного бюджету на поліцію, я категорично проти того, щоб поліція охороняла ліси від жителів України», – заявив Ігор Палиця.

Однак, як відзначив, поліція та національна гвардія змушені це робити, бо держава досі не зробила жодних кроків у напрямку легалізації видобутку бурштину.

Так, комунальне підприємство «Волиньприродресурс» отримало ще в лютому 2017 року одну з ліцензій на промисловий видобуток бурштину на 20 років. Однак зрушити справі з місця не дають обласна адміністрація та управління водних, земельних ресурсів та інші, які відмовляються надавати відповідні дозволи. Зазначимо, що подекуди йдеться і про фізичне залякування селян, аби ті не співпрацювали з «Волиньприродресурсом». Також задля тиску на людей використовують і адміністративний ресурс.


«Я роблю це (сприяю легалізації видобутку бурштину, – ВН), щоб обласний бюджет ділив мільярди, а не 170 мільйонів резервного фонду, і вирішував важливі питання, а не ділив мізер», – акцентував Ігор Палиця.

Загалом на отримання ліцензій було витрачено 62 мільйони, котрі надав завод, що спеціалізується на обробці коштовного каміння, «Изумруд», як кошти за попереднє придбання сонячного каміння.

Насамкінець голова облради акцентував, що «Волиньприродресурс» міг би працювати з квітня, і запевнив, що діяльність із видобутку вели би тільки ті інвестори, які дотримуються екологічного законодавства та принципів рекультивації.

Нагадаємо, комунальне підприємство «Волиньприродресурс», створене Волинською облрадою в 2016 році, займатиметься видачею дозволів на видобуток корисних копалин в області, в тому числі і бурштину. 25% від прибутку підприємства спрямовуватимуть в бюджет сільської ради, на території якої відбуватиметься видобуток, 25% в бюджет району, а 50% - в бюджет області. Волиньрада проголосувала за виділення підприємству 51 тисячі гектарів земель покладів бурштину, 9 тисяч гектарів торфу і 3,1 тисячі гектарів родовищ міді. А на початку 2017 року «Волиньприродресурс» вже отримав ліцензії на розробкуродовищ цих корисних копалин.