Вже через лічені тижні, курс долара може перескочити психологічну позначку в 28 грн, що відразу ж спричинить за собою істотний стрибок цін на більшість товарів.

На даний час, в середньому, чверть споживчого кошика українця – імпортні товари. Крім того, від курсу долара залежать і ціни на бензин.

Нагадаємо, Нацбанк ще кілька місяців тому підтвердив свій прогноз по інфляції: ціни в 2017-м повинні вирости в межах 6-10%. Однак, більшість експертів упевнені, що до кінця 2017 року інфляція складе не менше 12%.

Як пояснюють економісти, є кілька причин для інфляції. Зростання собівартості товару (наприклад, дорожчає бензин і доводиться більше витрачати на транспортування), високий попит на товар (якщо з’являється ажіотажний попит, то ціни можуть злетіти за лічені дні) або зростання доходів населення (це призводить до збільшення сукупного попиту, люди більше заробляють і більше купують).

Крім іншого, на зростання цін восени може вплинути «осучаснення” пенсій.

У той же час, істотний вплив на інфляцію зробить подорожчання сільсько-господарської продукції, девальвація гривні і початок опалювального сезону.