Лютневі дні 2014 року кардинально змінили ситуацію у самій «Варті порядку». Патрулювання міста стали систематичними. Чимало вартівців пішли служити в зону АТО.

Нині «Варта порядку» – це більш як тисяча чоловіків, близько тридцяти відсотків – ті, хто пройшов війну на сході, чимало служили у добровольчих батальйонах, багато й досі в АТО.

«Правила громадського формування чітко регламентовані нашим статутом, –зауважує Олександр Тиводар, який нині є керівником «Варти порядку». – Для того аби приєднатися до вартівців, потрібен мінімальний пакет документів: довідка про стан здоров’я, характеристика від дільничного інспектора, довідка про несудимість, фото, письмова згода про дотримання Статуту».

«Чимало мобілізованих повертається з підірваним здоров’ям, тому вимагаємо довідку про медогляд. Був, наприклад, один хлопець, який мав проблеми із серцем, однак приховав це. Маленьке навантаження – і все далося взнаки. А йому лише трохи за двадцять», – пояснює Олександр Олександрович.

Головна мета «Варти порядку» – допомога в охороні громадського порядку представникам національної поліції, допомога у ліквідації наслідків у разі виникнення стихійного лиха. З поліцією співпрацюємо на певних статутних засадах.

Наразі вартівці допомагають і в забезпеченні охорони приміщення Волинської обласної ради, яке є комунальним та належить до стратегічних об’єктів.

«У нас є договір з облрадою, що на безоплатній основі ми допомагаємо в охороні», – каже Тиводар.

«Серед вартівців є інструктори, які пройшли спецпідготовку, в тому числі за програмою НАТО. Ми залучаємо їх до профілактичної роботи зі школярами та молоддю, – розповідає Олександр Тиводар. – На базі луцьких шкіл у позаурочний час організовуємо курси для учнів, де діти можуть навчитися азів тактичної медицини, поводження зі зброєю. Після їх проходження даємо сертифікат.

Хочу наголосити, що «Варта» – це не військовий підрозділ, як нам часто закидають. Особливо після цього екшену з моїм затриманням. Ми – громадське формування. Кожен член сплачує щомісячний внесок – 20 гривень. Ці кошти йдуть на організаційні моменти у роботі. Звичайно, форму, наприклад, ми за них не придбали б. Кілька років тому із цим допоміг Фонд Ігоря Палиці: для вартівців закупили трохи більш як півтори сотні комплектів форми, за що ми дуже вдячні. Під час патрулювання маємо відрізнятися від працівників нацполіції, а тому потрібна і власна форма, і шеврони на ній», – пояснює керівник «Варти порядку».

«Щодо наявності у вартівців зброї, то кожен член громадського формування має право отримати дозвіл на неї, як і громадяни України, згідно із чинним законодавством, – продовжує Олександр Тиводар. – Так, пістолет травматичної дії, гладкоствольну рушницю для самооборони можна зареєструвати з 21, а мисливський карабін – з 25 років. Якщо ж членство у «Варті» припиняється у разі скоєння правопорушення, то, згідно зі Статутом, ми подаємо про це інформацію поліції. У таких випадках дозволи на зброю анулюються».

«Про нас можна багато чого зараз почути, на жаль, мало правдивого. Але з самого початку ми готували наших хлопців до захисту міста на випадок агресії з того чи того боку кордону. Навчали їх стройової підготовки, навичок стрільби, тактичної медицини. Тому військові командири часто дякують нам за підготовку вартівців, якщо ті йдуть на службу», – додає Тиводар.

«У «Варті порядку» справді є люди, які працюють за зарплату – мінімальну. А останнім часом це теж дуже цікава тема для ЗМІ, – каже Олександр Олександрович. – Тих, хто отримує кошти, двоє – бухгалтер і керівник організації, тобто я. Додам, що цю винагороду всю до копійки віддаю своєму заступнику Зотову, який є військовим пенсіонером. Зауважу, що у Луцьку вже кілька громадських формувань, які мають добротне екіпірування та форму. Чомусь ніхто не цікавиться, за чиї кошти все це придбано. Натомість активно розпускають плітки про «Варту», називаючи нас приватною армією».