Виробництво біоетанолу у Луцьку ставлять за приклад проекту, який націлений на енергетичну незалежність України.

Про потребу збільшувати обсяги вітчизняного виробництва біопалива йшлося у телепроекті «5 каналу» «Національний актив», що розповідає про потенціал ефективної української економіки.

Однією з вимог угоди про Асоціацію з ЄС є збільшення власного виробництва біопалива до 10%.

Поки 95% нафтопродуктів імпортується в Україну, що призводить до цінових стрибків на паливо. 

За планами, у 2018 році частка виробленого в Україні біоетанолу має сягнути 3,4% від усього ринку палива, у 2019 році – до 4,8%. Приміром, в Бразилії використовується 85% біоетанолу.

В економічно розвинутих країнах завдяки використанню біопалива в автомобілях викиди вуглекислого газу в атмосферу зменшили на третину.

Експерти підрахували, що в Україні щороку є потреба в 200 тисячах тон біоетанолу.

Для виробництв біопалива не треба виснажувати родючі землі енергетичними рослинами, для цього достатньо залишків агровиробництва. Сировини для виробництва – не бракує: є меляса – відходи цукроваріння, кукурудза, зерно.

Одним із прикладів виробництва, який допомагає рухатися в бік енергетичної незалежності України, експерти проекту «Національний актив» назвали виробництво біоетанолу на Гнідавському цукровому заводі у Луцьку.

«Цей проект потрібен Україні. З нашої меляси ми отримуємо енергетичний ресурс, який за рік може замінити 50 тисяч тонн нафти», – розповідає генеральний директор Гнідавського цукрового заводу Ростислав Новосад.


Вироблений біоетанол може бути використаний для часткової заміни традиційних бензинів, в автомобільному пальному, а також в якості розчинника для лаків, фарб та омивачів для автомобілів.

Більше того, виробництво біоетанолу експерти називають чи не єдиним шляхом розвитку вітчизняного цукроваріння. Цукрові заводи великою мірою залежать від ціни на цукор, яка часто коливається, а розширення виробництва до закритого циклу допомагає досягати кращих результатів.


На підприємстві у Луцьку вказують на енергоощадний та екологічний ефект від цього проекту. Очікувані результати – зниження енерговитрат на 45%; збільшення продуктивності на 15-18%, скорочення викидів вуглекислого газу майбутніми споживачами продукту – до 30 тисяч тонн на рік.

Наразі підприємство вже готує новий проект – біогазову установку, що буде генерувати електроенергію із відходів від виробництва біоетанолу. 

«Ми зможемо продавати за «зеленим тарифом» 8 мегават електроенергії. Для України зараз дуже важливим є питання енергетичної незалежності», – розповідає Ростислав Новосад.