Повідомляється, що у рамках проекту Мінфін пропонує скасувати клірингові розрахунки за субсидіями, встановити прямі взаєморозрахунки громадян з постачальниками послуг ЖКГ і перераховувати субвенції безпосередньо під фактично спожиті ресурси, а не згідно з нарахованими субсидіями. Про це пише 5 канал.

Крім того, Мінфін пропонує використовувати субвенції виключно на розрахунки за поставлені ресурси і сплату податкових зобов'язань до бюджету, запровадити «автоматичне» фінансування субвенції згідно з помісячним розписом і виключити «ручне» втручання в розрахунки з підприємствами.

За оцінками Мінфіну, така модель сприятиме енергоефективності та забезпеченню платіжної дисципліни, а також буде легкою в реалізації й адмініструванні.

Як відомо, раніше у У НКРЕКП у прогнозі щодо зміни тарифів зазначили, що у зв'язку з відсутністю чіткого прогнозу щодо цін (тарифів) на паливно-енергетичні ресурси та курсу іноземної валюти, немає можливості спрогнозувати подальший рівень зміни тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води. Але також наголосили, що переважна більшість підприємств, що надають послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, у якості палива використовують природний газ. При цьому питома вага витрат на паливо (природний газ) у тарифі на початок поточного року складала близько 83%, а частка вартості теплової енергії у структурі собівартості послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води для населення, відповідно, близько 99 % та 89%.

Простими словами – подорожчання газу автоматично спричинить подорожчання опалення та гарячої води, за підрахунками Тараса Галайди, на приблизно 15-20%.

На сайті НКРЕ останнім етапом змін тарифів на електроенергію для побутових споживачів вказано дату 1 березня 2017 року. Нагадаємо, порівняно з тарифом на електроенергію станом на 1 вересня 2016 року, у березні 2017 він зріс на 26%.

Більше подорожчань не передбачено – принаймні, найближчим часом.