Нажаль Х’ю Хефнер не має ніякого відношення до Волині.

Але нещодавно проходив проект де визначали найбільш гендерно-чутливих ЗМІ на Волині.

Відразу по п’ять волинських газет та інтернет-видань потрапили у всеукраїнських проект, в рамках якого досліджували ЗМІ на предмет гендерної чутливості.

Про це повідомили на медіа-кав’ярні, 28 вересня.

Гендерні експерти Оксана Ярош і Богдана Стельмах із помічниками впродовж року моніторили матеріли (за лютий і серпень) в 22 областях України.

 

Два ЗМІ «Сім’я і дім» та Район.Луцьк втрапили у список аналізованих видань.

Експерти на медіа-кав’ярні зазначили, що ці медіа є лідерами. Вони дотримують гендерний баланс у своїх журналістських матеріалах. Ці медіа бачать у своїх текстах і експертів, і експерток, і героїв, героїнь та використовують достатню кількість фемінітивів.

 

Під час моніторингу визначили, що «Сім’я і дім» використовувала експерток у лютому на 50 %, у серпні – на 25 %. У лютому та серпні героїнь бачили на 42 %.

Район.Луцьк у своїх матеріалах в лютому та серпні використовував експерток на 33 %. Героїнь, відповідно ж, у лютому теж на 33 %, а от у серпні вже на 27%.

Це найкращий результат зі всіх аналізованих на Волині видань.

 

Оксана Ярош зазначила, що найбільш чутливе друковане ЗМІ на Волині у 2017 році – «Сім’я і дім», а інтернет-видання – Район.Луцьк.

«Дотримуватися гендерного балансу в медіа дуже важливо. Журналісти не є діловою службою, тому вживати фемінітиви в журналістиці треба, адже це є ідентифікація жінки в конкретній сфері діяльності.

Журналістика – це публіцистичний стиль, і журналісти мають повне право вживати фемінітиви. Адже більшість слів в українській мові мають і жіночий, і чоловічий рід», – зауважила Богдана Стельмах.

Довідка: Гендерна чутливість – це здатність сприймати, усвідомлювати і реагувати на будь-які прояви сексизму, дискримінації за ознакою статі чи статевої сегрегації.

Фемінитиви – це слова жіночого роду, альтернативні або парні аналогічним поняттям чоловічого роду, що належать до всіх людей незалежно від їхньої статті: льотчик – льотчиця, письменник – письменниця

Ураховуючи кількість переглядів та коментарів, яку набрала ця новина, очевидно, що тема гендерної чутливості актуальна в Україні та на Волині зокрема.

Тому редакція "Під прицілом" і надалі буде її активно висвітлювати. Для того щоб інформувати людей і підтримувати гендерний паритет.