Нова пенсійна реформа лякає українців і у багатьох моментах побоювання не є безпідставними.

Активно критикують пропоновану урядом пенсійну реформу українські експерти. 

«Ніякого підвищення пенсій не буде, — передбачає експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко, — якщо цей закон, бережи Боже, ухвалять, великій кількості громадян пенсії будуть зменшені, причому істотно, приблизно на 30%». 

Річ у тім, пояснює Гаврилечко, що уряд пропонує як базу для нарахування пенсій не рік, що передує виходу на пенсію, як передбачає чинне сьогодні законодавство, а 2016 і 2017 роки і середню зарплату за цей час. Причому для так званого осучаснення пенсій, за його словами, чомусь береться середня зарплата за три роки. Про це пише газета День.

Експерт нагадує, що стаття 42 базового закону про обов’язкове державне страхування зобов’язує Кабмін щороку індексувати пенсію, згідно з законом про індексацію грошових доходів населення (практично те саме говорять і представники міжнародних фінансових організацій). Гаврилечко вказує, що це необхідно робити, щойно у бік підвищення змінюються соціальні стандарти. Він підкреслює, що закон передбачає й те, в якому випадку проводиться індексація: коли інфляція кумулятивно після останнього підвищення перевищила 3% (до уряду Яценюка було 1%). Дещо перегинаючи свою критичну «палицю», Гаврилечко навіть стверджує, що 2018 року ніхто взагалі в Україні не отримає пенсію, оскільки ні в кого не буде 25 років страхового стажу, який ввели лише 2004 року.