У Міністерстві закордонних справ України заявили, що референдум про незалежність Каталонії є нелегітимним.

"Україна вважає нелегітимним проведений каталонської владою 1 жовтня 2017 поточного року референдум, заборонений Конституційним судом Іспанії через його невідповідність Конституції держави", - йдеться у відповіді речника МЗС України Мар'яни Беци на запит "Інтерфакс-Україна".

М.Беца також зазначила, що Україна підтримує готовність уряду Іспанії до політичного діалогу з парламентськими політичними силами для відновлення правопорядку і стабільності в рамках конституційного поля країни.

"Переконані, що Іспанія як одна з лідерів демократії у світі, спираючись на міцний фундамент демократичних традицій і цінностей, які свого часу зумовили мирний перехід від диктатури до демократії і згодом - до членства в НАТО і ЄС, буде демократичним способом вирішувати всі нагальні проблеми внутрішньополітичного життя", - додала речник МЗС.

Вона також підкреслила, що Україна виступає за безумовне повагу суверенітету й територіальної цілісності всіх держав світу в межах міжнародно визнаних кордонів і дотримання ними основоположних принципів і норм міжнародного права.

Як повідомлялося, референдум про незалежність Каталонії минув 1 жовтня 2017 року. Він супроводжувався жорсткими зіткненнями прихильників незалежності Каталонії з іспанськими силами правопорядку. За інформацією ЗМІ, у результаті зіткнень по медичну допомогу звернулися понад 800 учасників референдуму і 30 поліцейських.

За попередніми підрахунками голосів, 90% осіб, які взяли участь у референдумі, проголосували за незалежність Каталонії.