Такий економічний прогноз на IV квартал цього року, складений експертами, пише «Сегодня».

ЦІНИ І ЗАРПЛАТИ. Прискорення інфляції глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський пов'язує зі зростанням цін на імпорт і залізничні перевезення. Керівник інформаналітцентра ForexClub в Україні Микола Івченко дає найвищий прогноз річної інфляції – 15,5%.

«Осінь – період традиційного прискорення інфляції, початок нового ділового сезону, чим користуються виробники товарів і послуг, піднімаючи ціни насамперед на продукти», – роз'яснив Івченко.

За словами Забловського, заробітки також збільшаться – це пов'язано з економічним зростанням в країні і індексацією зарплат в корпоративному і державному секторах. У той же час директор енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський зазначив, що при середній зарплаті по країні близько 8000 грн в низці регіонів середні зарплати не дотягнуть до загальноукраїнської у 2–3 тис. грн.

КУРС І ДЕРЖБОРГ. Скільки коштуватиме долар, думки розділилися. Забловський і Івченко прогнозують стабілізацію курсу на 26,5 грн/дол., а аналітик агентства MPP Consulting Павло Мельник упевнений в зростанні долара до 27,8 грн/дол. в найближчі два місяці – через те, що до кінця року США почнуть показувати стійкі темпи економічного зростання.

«Очікуються невеликі коливання, без серйозних піків і гойдалок. Протягом грудня зростання курсу не передбачається», – сказав нам Мельник.

Держборг, на думку експертів, помітно зросте. Причому Івченко впевнений, що він перевищить 2 трлн грн, так як Україна вийшла на ринок зовнішніх позик і зайняла 3 млрд дол.

«Проте ми позитивно оцінюємо такий вихід, у такому разі збільшення держборгу доречне», – вважає Івченко.

БЕНЗИН І ГАЗ. Більшість експертів – за те, що вартість пального далі плавно зростатиме пропорційно зростанню курсу долара і подорожчання нафти на світових ринках.

«Ціна А-95 – 27 грн/л. Пальне буде йти за курсом, а як відомо, на кожну гривню ослаблення нацвалюти додається додаткова гривня на літрі», – роз'яснив Землянський.

Івченко також прогнозує подорожчання літра бензину до 27 грн до кінця року.

«Причин кілька. По-перше, очікувана до кінця року плавна девальвація гривні зробить імпортний бензин дорожчим (його частка в країні – 80%). По-друге, зростання світових цін на нафту в третьому кварталі, що з запізненням, але відіб'ється в цінах на бензин на внутрішньому ринку», – аналізує Івченко.

Газ для опалення також стане дорожчим через те, що газові ринки входять у «високий сезон».

«Ціни будуть підвищуватися. Основним фактором залишається погода. Якщо в кінці листопада – на початку грудня вдарять морози, ціна може ще вирости з $ 205 до $ 240-250/1000 куб. м», – впевнений Землянський.

Втім, Забловський сподівається, що надлишок пропозиції на світовому ринку газу дозволить отримати Україні знижку в 8-10%.

БЕЗРОБІТТЯ. Тут думки розділилися. Забловський вважає, що незайнятих стане менше через пожвавлення економічної активності в торгівлі і будівництві на тлі значної трудової міграції з країни. Мельник упевнений, що кардинальних змін за рівнем безробіття не очікується: «В зиму заходимо з показником 9,6%, і до весни він повинен залишитися таким же».

Івченко і Землянський більш критичні. Перший обіцяє зростання числа безробітних до 10% (майже на 1%), а другий впевнений, що ситуація погіршиться: «Швидше за все, безробіття сягне 11%, і буде відзначений відтік робочої сили за кордон».