Американський журнал "Vanity Fair" уклав список найвпливовіших людей світу цього року.

Про це повідомляє «Gazeta.UA».

До першої п'ятірки увійшли Джефф Безос, Марк Цукерберг, Тім Кук, Ларрі Пейдж та Ілон Маск.

А першу десятку замикають:  колишній очільник ФБР Роберт Мюллер, гендиректор "Disney" Боб Айгер, керівник американського транснаціонального телекомунікаційного холдингу "AT&T" Рендал Стівенсон, виконавчий директор "Netflix" Рід Хастінг, чільники найпопулярніших видань "The Washington Post" та "The New York Times" Марті Барон та Дін Буке.

1. Джефф Безос, 53 роки, засновник Amazon

Головне досягнення: обігнав Білла Гейтса і став найбагатшою людиною світу.

Купив мережу супермаркетів Whole Foods за $13.7 млрд, після чого акції Amazon підскочили в ціні і Безос заробив більше, ніж витратив.

Більше $5млрд збирається інвестувати Amazon в другу штаб-квартиру, котру відкриють у Північній Америці. Місто Тусон (штат Арізона) запропонувало для неї свою локацію і підкріпило свою пропозицію, надіславши Безосу величезний кактус – символ свого штату.

2. Марк Цукерберг, 33 роки, засновник Facebook

Головне досягнення: зробив Facebook соцмережею з 2-мільярдною аудиторією. Тепер люди без нього, як без води.

Марк Цукерберг та його дружина Прісцила Чан виділили $3 млрд на боротьбу з усіма існуючими хворобами.

Цукерберг спочатку заявив, що це божевілля – вважати, ніби Facebook міг змінити хід виборів. Пізніше зізнався, що соцмережа не зробила нічого, аби прибрати дійсно фейкові новини.

Витратив цілий рік, аби відвідати всі 50 американських штатів (включаючи Аляску та Гаваї). Там випивав у забігайлівках із фермерами та далекобійниками і нещадно розпускав плітки, що буде балотуватися в президенти США в 2020 році. Потім офіційно зізнався, що не буде.

3. Тім Кук, 56 років, голова Apple

Головне досягнення: при ринковій капіталізації Apple в $800 млрд., пообіцяв підвищити її до $1 трлн.

Кук презентує iPhone як найбільш стратегічний продукт, хоч прогнозується, що об'єм продаж телефонів в майбутньому знизиться. В цей же час споживачі відмовляються купувати MacBook Pro, а HomePod – "розумна колонка", аналог Echo-dot від Amazon – побачив світ надто пізно.

У грудні минулого року прибув до Trump Tower. Аби "поцілувати перстень" - жартують журналісти (алюзія за ритуал мафії у романі "Хрещений батько" та однойменній екранізації). У червні відвідав Білий Дім, аби переконати президента у необхідності викладання програмування в школі.

4. Ларрі Пейдж, 44 роки, Alphabet

Головне досягнення - $47,2 млрд – чистий прибуток Пейджа. 

За рік піднявся з 13-го на 4-е місце рейтингу. Alphabet – це компанія, котра заснувала Google. В цьому році Alphabet судиться з Uber через крадіжку інтелектуальної власності. Uber, як і Google, планує виробляти безпілотні авто. Якщо Alphabet виграє суд, компанія-перевізник не зможе втілити свої плани протягом кількох років.

Google Fiber - компанія- інтенет-провайдер, один із проектів Alphabet. Останні кілька років він потерпає від тиску фінансового директора Google Рута Пората, котрий вимагає збільшити прибутки.

5. Ілон Маск, 46 років, Tesla, SpaceX та інші проекти

Головні досягнення: Лише в цьому році Ілон Маск запустив ракету в космос, посадив її назад на Землю, запропонував побудувати колонію на Марсі та побудував доступний електромобіль.

Ринкова капіталізація компанії Tesla - $63 млрд що робить її компанією з найбільшою у світі вартістю.