Указ Президента від 15 травня 2017, яким заблоковано доступ до російських соцмереж «Вконтакте», «Одноклассники» та низки сайтів, став першим кроком у наступі на свободу інтернету в Україні.

Про це повідомляє «Детектор Медіа».

Українські правозахисники й медійні організації не відреагували на указПетра Порошенка  про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів, яким заблоковано доступ до російських соцмереж  та низки сайтів, гучними заявами про наступ на свободу інтернету, вираження поглядів та свободу слова. І взагалі були досить обережні коментарі в журналістських матеріалах і публічних дискусіях.

В інтерв'ю  експерти вживали обережні слова «не впевнена», «м'яко кажучи», «перехідний період», «маю сумніви». Про те, що указ не відповідає усталеним стандартам свободи вираження поглядів, заявило кілька медіаюристів у «Фейсбуку».

 Координатор проектів «Freedom House» Зорян Кісь зауважив, що це є «порушенням права на доступ до інформації, права на самовираження», а Андрій Пазюк із організації «Партнери цифрового захисту» здійснив правовий аналіз, у якому вказав на незаконність указу.

Так, цей указ став першим кроком у наступі на свободу інтернету в Україні. Заявка була серйозна. А реакція правозахисного середовища виявилася досить толерантною до обмежень. Тому подальші дії цілком очікувано були жорсткішими.

Так, у липні 2017 року активізувалися парламентарі із законопроектами про блокування сайтів без рішення суду та встановлення спецобладнання в інтернет-провайдерів. Тут уже реакція правозахисників і медійних організацій не забарилася. Навіть офіс Уповноваженого з прав людини виступив разом із правозахисниками проти законопроектів.

Однак слова керівництва силового блоку, та й самого Президента про те, що блокування інтернету потрібне заради національної безпеки, вселяють занепокоєння, що обмеження посилюватимуться й далі. Обґрунтування — захист національних інтересів, кіберпростору, санкції.

Тим часом провайдери почали слухняно блокувати доступ до соцмереж і сайтів. Так само користувачі слухняно користуються засобами обходу блокування.

Чому свобода інтернету така важлива? І що це взагалі таке? Чому таке обмеження свободи інтернету є небезпечним? Якою є міжнародна практика? Про це — в довідці від Ініціативи із захисту медіаправа Media Legal Defense Initiative, переклад якої ми вам пропонуємо.