Президент України Петро Порошенко підписав закон, яким створюються умови для мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Про це 7 жовтня повідомила прес-служба глави держави.

Йдеться про Закон № 2167—VIII «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей», ухвалений Верховною Радою 6 жовтня.

Так, закон на один рік продовжує дії раніше прийнятого Закону та визначає, що "Україна у прагненні до відновлення територіальної цілісності залишається відданою мирному врегулюванню ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей на основі принципів та норм міжнародного права і Статуту ООН".

Зазначається також, що суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах міжнародно визнаного кордону є цілісною і недоторканною.

При цьому закон створює і необхідні умови для розгортання в окремих районах Донецької та Луганської областей миротворчої операції ООН, зокрема з урахуванням Постанови Верховної Ради України від 17 березня 2015 року № 253—VIII «Про схвалення звернень від імені України до Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй та Ради Європейського Союзу стосовно розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки».

Нагадаємо, 6 жовтня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №7163 про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей з вилученням частини 1 статті 7, де йдеться про мінські домовленості.

Після цього Рада ухвалила за основу і в цілому доопрацьований президентський законопроект № 7164 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей", який передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу вступає в силу тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.