В Україні стартувала запроваджена урядом і парламентом пенсійна реформа.

Покоління українців 30 плюс опинилося перед новим викликом, адже пенсія - це те, про що вже пізно думати завтра, тому що про неї треба було потурбуватися ще вчора. І зараз розкажу чому. Чому саме покоління 30 плюс буде або серед перших щасливчиків або стане першими жертвами нової реформи.

Наразі в Україні все ще діє солідарна система. Це коли молоді люди, які працюють, утримують старих, тобто скидають в один загальний казанок відрахування від своїх зарплат, а держава намагається ці гроші розподілити між всіма пенсіонерами. Ця система добре працювала раніше у соціалістичній державі, де всі працювали офіційно, а за туніядство судили. Зараз все насувається до катастрафічного співвідношення, коли одна людина, яка працює, має забезпечити старість двох. Тих, хто кидав зароблене в загальний котел, і тих, хто цього не робив. Їли з цього котла швидше, ніж у нього добавляли. І в результаті співвідношення досягло необхідності наводити лад у солідарній системі. В іншому випадку станеться крах. Без будь-яких виплат могло залишитися інші покоління.

Наприклад, жінка віком 50 років із загальним стажем роботи в 15 років могла б уже сьогодні розраховувати на мінімальну пенсію. Проте після законодавчих змін цього не буде. Де-юре з наступного року пенсійний вік залишиться на тому ж рівні, а саме чоловіки у 60 років, а жінки в 58 років. Де-факто, щоб піти на відпочивати в 60 треба добряче попотіти, аби стажу вистачило. Нова реформа диктує збільшення страхового стажу щороку: наступного замість 15 років треба мати в трудовій біографії 25 років, а до 2028 року вже 35 років.

За розрахунками Мінсоцполітики, у 2028 році українців без стажу в 35 років буде більша половина. Всі вони будуть буквально викинуті за межі нової пенсійної системи і можуть сподіватися тільки на мізерну соціальну допомогу від держави тільки з 65 років.

І все це називається - соціальна справедливість, каже заступник соціального міністра Микола Шамбір. За його словами, піклуватися про безбідну старість усі тільки починали турбуватися на схилі років. Нині ж потрібно чи не з першого дня роботи думати - чи оформляють офіційно, чи сплачують внески, чи зараховується стаж.

Відтак, у головах покоління українців 30 плюс вкладається тільки в одне запитання: якщо вимоги до стажу так посилили, то що в нього зарахують?

Варто напружитися тим, хто навчався і народжував до 2004 року. До стажу таки зарахують навчання на бюджеті , але тільки денну форму. Жінкам, в яких декретна відпустка припала на 2003 рік, роки не зарахуються. Утім є приємна новина для підприємців. Про вас згадали і тепер нараховуватимуть стаж, якщо ви почали офіційно займатися бізнесом із 1998 року. Військові, ваша строкова служба теж не забудеться.

Заступник соціального міністра наголошує, що зарплата у конвертах в молодості - собі дорожче у старості. Тим, хто працював нелегально у найважчі роки української незалежності, держава пропонує варіант - фактично купити стаж і чим раніше, тим дешевше. Адже платіж прив’язаний до мінімальної зарплати. Один рік нині коштує майже сімнадцять тисяч гривень, п’ять – максимум, який можна придбати, трохи не дотягує до 100 тисяч.

Своєю чергою, педагогам раніше рахували стаж так: 18 років у сфері освіти означає майже 38 відпрацьованих років. При цьому є проблема з рівнем зарплаті.

Питання в тому, скільки складе пенсія освітян, адже вислугу років освітян і ще у низки держслужбовців прибрали. Пільговий вихід на пенсію залишили тільки військовим і силовикам.

Без консультації зрозуміти як нараховують пенсію нереально. Якщо схематично - вона зводиться до трьох складових - середня зарплата по Україні помножена на коефіцієнт зарплати та помножена на коефіцієнт стажу.

«Сьогодні для молодих людей стоїть задача - перевіряти кожного місяця, щоб ваша зарплата була якомога вищою від середньої зарплати по країні. Звучить, звичайно, не дуже щодо людини, але продавати свою працю якнайдорожче», - говорить Ірина Ковпашко, заступниця голови Правління Пенсійного фонду України.

Підприємцям також є порада: слід взяти довідку з ПФУ, яка показує кількість реального стажу і розмір соціальних внесків, які сплачувались. Її можна отримати, або особисто навідавшись до Пенсійного фонду, або онлайн. Для цього потрібно зробити собі електронний підпис. Як виявилося, мають значення не тільки роки, але й дні. Там де стоять нулі - стаж не рахується. Всього у нього накопичилося тільки шість повних років з необхідних 35.

Демографи кажуть, чим довше людина живе на пенсії - тим біднішою є. На заході це зрозуміли давно, адже в Україні пенсійний вік, хоч і не підвищили, але українці просто приречені ще кількадесят років бути активними, молодими. Старість стала розкішшю, яку дозволити собі стало важче.