Попри публічний статус та декларовану активну громадянську позицію, основне джерело доходів сім'ї Пащенків - зовсім не ресторан чи медіа-проекти. Як виявилось, гроші на ці "хоббі" та дороговартісні авто, відпочинок за кордоном та предмети розкоші, здобуті від брокерської діяльності, яка неодноразово потрапляла в поле зору правоохоронців.

Жахливий випадок пов'язаний із підпалом влітку готельно-ресторанного комплексу «Patio di Fiori» і фактичне створення олігархічною групою «Континіум» медіахолдінгу навколо оновленого каналу Степана Івахіва «Слово Волині», вкотре нагадало волинянам про його новоспеченого керівника – Володимира Пащенка.

Про те, як сім'ї Пащенків вдається довгий час дурити державу на гроші, заробляючи на "вирішуванні" брокерських питань розповів на своїй сторінці у Фейсбуці журналіст телепроектів «Українські сенсації» та «Гроші» Тарас Середич.

Непересічна особистість самого ресторатора, тенісиста і медіамагната поставила перед лучанами питання про те, звідки у Володимира Митрофановича вистачає на це все стільки енергії і часу, а саме головне - грошей. Машини VIP-класу, якими пересуваються Пащенки, фешенебельна комерційна нерухомість та її утримання і постійні відпочинки за кордоном усією сім'єю завжди коштували дуже дорого.

Але слова самого пана Володимира про те, що «навіть ті проекти якими я зараз не володію, вони працюють і доволі успішно» надихнули нас на думку перевірити цей бізнесовий феномен його родини на фоні тотального занепаду української економіки і масового зубожіння населення. Та й годі лукавити – усім відомо, що ні теніс, ні ЗМІ не приносили нікому і ніколи надприбутків. Це радше хобі, а ніж джерело шикарного життя сім'ї ресторатора.

Своїм завданням при підготовці цього матеріалу ми бачили дослідити що насправді є джерелом збагачення родини, оскільки активна громадська діяльність, як відомо, нічого окрім клопотів і браку часу не приносить. На можливі закиди, про те, що той хто багато часу працює досягає вершин, припускаємо, що не завжди у таких людей виходить працювати по 20 годин на добу, бо існує цілий ряд проблем, яких так чи інакше доводиться супутньо вирішувати.

Очевидно, розуміючи це, Володимир Митрофанович навіть особисто відійшов від бізнесу, бо усвідомив, що розпочинати таку кількість цікавих проектів і розриватися між цим усім він банально не зможе.

У результаті усім теперішнім бізнесом родини Пащенків опікується його дружина - Олена Пащенко (Лєонова) і умовно його можна поділити на кілька галузей. У сьогоднішній публікації мова піде про його, на нашу думку, найприбутковішу складову – брокерську. Та перед цим для нашого читача зробимо маленький екскурс в історію, оповиту шлейфом численних скандалів пов'язаних з митницею та діяльністю «тріад» дружини медіамагната. 

«Мутний» митний бізнес Олени Лєонової 

Через резонансну операцію проведену працівниками СБУ спільно з представниками Генеральної прокуратури України в ніч з 14 на 15 листопада 2011 року на митному посту «Луцьк» по затриманню співробітників митного органу - Волинь прогриміла на усю Україну. «Маски-шоу» виявили, як працювала вертикальна корупційна схема, що дозволяла працівникам митного посту протизаконно отримували в середньому від 20 до 30 тис. грн. хабарів щодня.

У службових кабінетах і квартирах затриманих співробітників МП вилучили 150 тис. дол. США і майже 30 тис. грн, незаконно одержали від суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності лише за кілька останніх днів (!). Хабарі митники брали за безперешкодне і швидке здійснення митного оформлення товарів. Купюри були розділені і обгорнуті аркушами паперу, на яких зазначалась назва фірми, суму хабаря та прізвище митника, який отримував гроші.

У матеріалах справи, яка потрапила до суду, із 8 фірм, які систематично давали хабарі митникам одразу 2 - «Вітмарк Україна» та ПП «Тріада» фактично належали дружині радника Луцького міського голови Володимира Пащенка - Олені Лєоновій. Саме останнє підприємство було найбільш «жирним» шматочком корупційного пирога. З матеріалів справи стало відомо, що представник ПП «Тріада» неодноразово подавала головному інспектору сектору митного оформлення МП «Луцьк» імпортну вантажно-митну декларацію (даліВМД) на товар, що прибув на адресу їхнього клієнта - ТзОВ «Доше», а той на власний розсуд визначив мінімум завдань для митного контролю і зареєструвавши декларацію в Єдиній автоматизованій інформаційній системі завершував «на папері» процедуру розмитнення. Таким чином завізована декларація дозволяла вільний обіг товару на території України.

30 квітня 2012 року між прокурором Волинської області Володимиром Лисюком та інспекторами МП «Луцьк» була укладена угода про визнання винуватості, яку суд таки вирішив затвердити.

Як часто трапляється з нашою Фемідою – ніхто з затриманих митників за грати не потрапив. Усі вони відбулися легким переляком – умовним відбуванням покарання навіть без конфіскації майна із позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на три роки та з позбавленням спеціального звання «радник митної служби 3 рангу». Окрім цього з них було стягнуто в дохід держави судові витрати по справі за проведення двох судово-почеркознавчих експертиз в загальній сумі 2917,8 грн., а саме по 1458,90 з кожного.

Незрозумілим у вироку було те, чому у справі скрізь фігурували мізерні гривневі суми і куди зникли десятки тисяч доларів, про які так багато говорили у прокуратурі та СБУ. Нагадаємо, що під час затримання у митників вилучили 150 тис. дол. США і майже 30 тис. грн. про що, свідчить оперативне відео СБУ, де чітко видно, як було знайдено декілька пачок так званих «котлет»

 

Під час допитів у прокуратурі митні брокери переконували слідчих у тому, що гроші з них ніби вимагали, і вони були змушені давати хабарі з власної кишені, а не з кишені замовників. Мовляв, не хотіли втрачати перед грошовитими клієнтами репутацію. В той же час ніхто не спробував з’ясувати, чи вистачає у пересічного працівника брокерської компанії зарплатні, аби «загладжувати» процес розмитнення вантажів для всіх клієнтів, тицяючи гостинці на кожному кроці.

І хоча двом працівницям ПП «Тріада», прізвища яких числились у таємних списках митників, інкримінували сприяння у дачі хабара, що автоматично робило їх співучасниками злочину - кримінальної справи проти них так і не порушили… Усі довго говорили, що без втручання серйозної «лапи», такі питання «не рішаються» та доказів особливо ніхто й не шукав, бо діяльність «митної мафії» усіх влаштовувала. Варто зауважити, що й сама брокерська компанія, якою керує подружжя Пащенків носить дуже символічну назву, оскільки «Тріада» - назва китайського мафіозного синдикату.

Як подейкували у бізнесових колах, послуги ця брокерська компанія надавала виключно «перевіреним» клієнтам – себто тим у кого не виникне проблем після перевірок контролюючих чи правоохоронних органів.

Під час телефонної розмови із керівництвом корпорації Nestlé в Україні, на наше питання, чи повідомляла брокерська фірма Вам, як замовникам послуг про свою, так звану «пришвидшену» процедуру розмитнення, яка передбачає дачу хабаря, воно так і не дало відповідей і взагалі відмовилось від будь-яких коментарів стосовно цього курйозу з провальним хабарем, в якому замішані представники ПП «Тріади».

В результаті того скандалу брудними виявились не лише митники, а й приватні брокери. Не менш дивно, що з подібними компаніями, які мають дещо заплямовану репутацію – продовжують співпрацювати великі корпорації. Однак найбільш кумедним є те, що усі учасники цього ланцюжка працюють за заздалегідь продуманою схемою.

У пошуках феномену стрімкого фінансового зростання доходів Олени Лєонової ми проаналізували фінансові звіти підконтрольних і пов'язаних з нею підприємств, починаючи з 2011 року і до сьогодні. У ході дослідження ми з'ясували наступне – підприємства ПП «Вітмарк Україна», ПП «Тріада», ТОВ «Тріада», які надавали послуги з розмитнення на Ягодинській митниці високоліквідних груп товарів показували доволі незначні, але стабільні прибутки лише в часи «злочинної влади Януковича».

“Ми не можемо собі дозволити утримувати дешевих митників — для нашого суспільства це занадто велика розкіш. Цим самим ми даємо їм право на хабарі. Нам багато чого треба реформувати. І чесна митна служба може нам в цьому допомогти — віднайти кошти на майбутні реформи”, - скаже Володимир Пащенко через трохи часу. 

Та найдивніше тут те, що брокерська компанія «Тріада» після серії скандалів на митниці не тільки не втратила клієнтів, а навіть навпаки - вийшла на новий рівень співпраці з потужними компаніями і дозволивши оновити сімейний автопарк елітними автівками:

PORSCHE CAYENNE Фото ілюстративне 

TOYOTA LAND  CRUISER 200

MERSEDES-BENZCL 500 

MERSEDES-BENZS350 та розпочати будівництво найдорожчого в майбутньому ресторану міста Луцька «Patio di Fiori» 

Старі схеми чи «жертви революції»?

Наступний скандал стосовно митного бізнесу Пащенків розгорівся через заяву, що надійшла до слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Волинській області 12 грудня 2013 року від директора одного з волинських ТзОВ. Із повідомлення випливало, що службові особи ПП «Тріада» діючи умисно, шляхом не відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства отриманого доходу від надання послуг при розмитненні товарів протягом 2012-2013 років ухилились від сплати податків в сумі понад 800 тисяч гривень - проінформували у прес-службі ГУ Міндоходів у Волинській області.

ПП «Вітмарк Україна» звинувачували ще й у не відображенні у податковому та фінансовому обліках доходів від здійснення господарської діяльності пов'язаної з виготовленням твердого біопалива.

Крім того, у заяві було вказано, що службовими особами ПП «Тріада» упродовж 2012-2013 років вчинено службове підроблення з метою приховування від митного контролю та заниження митної вартості високоліквідних товарів.

Одразу керівник «Тріади» Олена Лєонова і її чоловік Володимир Пащенко та тодішній депутат міськради Сергій Григоренко заявили, що влада «увімкнула механізм переслідувань» на повну і стала тиснути на бізнес тих, хто підтримує Євромайдан.

Після надання розголосу через підконтрольний сім'ї Пащенків інтернет-ресурс «Волиньпост», у слідчому управлінні фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Волинській області одразу запевнили, що про замовний характер слідства чи тиск на директора ПП «Тріада» у зв’язку з політичними подіями не йдеться.

«Контролери не просто демонструють зневагу до законодавства України, а й підривають репутацію компанії «Тріада», яка за більш як 10 років роботи не знала нарікань з боку клієнтів» - зазначила Олена Лєонова.

Згодом 21 лютого – у день, коли в Києві прощалися з убитими на Майдані, старший слідчий з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів в області капітан податкової міліції Тарас Михалко під тиском активістів луцького Євромайдану закрив кримінальне провадження щодо брокерської діяльності «тріад».

А вже 28 червня 2014 року, коли Революція гідності давно завершилась, дружині Володимира Пащенка Олені Лєоновій спалили дороговартісний позашляховик Lexus RX 350. Тоді, як і у випадку з підпалом готельно-ресторанного комплексу Patio di Fiori, сім’я Пащенків заявила про тиск на них через громадську та політичну позицію чоловіка, замовчуючи, що насправді це може бути пов’язано як з перерозподілом сфер впливу через руйнування «схем Калетника» («смотрящого від Януковича» за сірими фінансовими потоками на митниці) так і «тіньової» діяльності ПП «Вітмарк Україна».

Це призвело не тільки до жорстокої боротьби за місце «під сонцем», а й конкуренції за клієнта у брокерському бізнесі. Та про ці версії можливого підпалу позашляховика конкурентами чи обманутими інвесторами Пащенки навіть не обмовилися.

Тодішня версія власниці ПП «Вітмарк Україна», що підприємство не ухиляється від сплати податків та не виготовляє тверде біопаливо через несправну виробничу лінію не зовсім відповідає  формі 1ДФ гр. Пащенко О.В. (Лєонової) наведеною нижче і твердженнями працівників Цуманського ДЛГ, які розповідають, що «дробилки» почали працювати тут ще у кінці 2011 року. Місцеві мешканці цей прибутковий бізнес пов'язували з колишнім головним лісником Волині Б. Колісником, екс-губернатором, а нині заступником Державної агенції лісових ресурсів В. Бондарем та регіоналом О. Чикидою

У таблиці за 2012-2014 роки відображені її доходи, як фізичної особи у вигляді заробітної плати, дивідендів, фінансової допомоги. Після побачених цифр при середній заробітній платі у 1500-2000 гривень на той час - починаєш сумніватися в тому чи порушена кримінальна справ проти дружини Володимира Пащенка була сфабрикованою, як проти «майданівців» чи дійсно мали місце факти за ознаками кримінального злочину.

Після Революції Гідності дотичні до родини Пащенків брокерські «тріади» продемонстрували сумну картину – усі ледве зводили кінці з кінцями і декларували збитковість.

Детально вивчивши інформацію останніх років про фінансово-господарську діяльність клієнтів підприємств родини Пащенків і фінансову звітність фірм медіа-магната, можемо стверджувати, що їх брокерські фірми дійсно могли бути співучасниками в ухиленні від сплати податків та митних платежів підприємствами-імпортерами.

Але те, як сім’ї Пащенків вдається жити у розкоші, коли їх фірми на папері заледве животіють, надаючи послуги з митного декларування і як працюють схеми мінімізації митних платежів під час розмитнення високоліквідних товарів у їх виконанні – у наступній частині розслідування.