Вбивство екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова організувала ФСБ, через кримінального авторитета з Башкирії Володимира Тюріна.

Про це на брифінгу заявив Генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє «УНН».

"За достеменно встановленою версією слідства керівництво ФСБ разом із керівниками злочинного світу Росії підготували дії щодо вбивства або усунення з їхньої точки зору надзвичайно цінного свідка з життя," - сказав Ю.Луценко.

За словами Генпрокурора, ФСБ хотіла не допустити свідчень екс-депутата Держдуми в українському і міжнародному судах у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича.

За його словами, прокуратура офіційно передає до суду матеріали провадження за фактом убивства Д.Вороненкова і замаху на вбивства його охоронця за ознаками кримінального правопорушення передбаченого п.1 ч2 ст. 115 ККУ.

"Фактичним замовником вбивства за інформацією ГУР МОУ, підтвердженою слідством прокуратури, став підконтрольний ФСБ кримінальний авторитет Тюрін Володимир Анатолійович, громадянин РФ 1958 року народження, уродженець селища Терлянське Башкірської СРСР, раніше судимий за згвалтування групою осіб, квартирні крадіжки і хуліганство," - сказав Ю.Луценко.

Він додав, що замовник також мав особистий мотив для вбивства, так як 8 років тому був цивільним чоловіком дружини Вороненкова Максакової.

Ю.Луценко зазначив, що слідству вдалося встановити усіх фігурантів злочинного угрупування, яке скоїло вбивство екс-депутата Держдуми РФ.

Крім того, генпрокурор додав, що В.Тюрін погодився на фінансування та організацію вбивства в обмін на преференції з боку російських спецслужб щодо контролю кримінальних угрупувань на території РФ та деяких країн СНД.

Нагадаємо, колишнього депутата Держдуми від фракції комуністів застрелили в центрі Києва біля готелю Premier Palace 23 березня.

Пізніше нападник, у якого знайшли декілька посвідчень особи, у тому числі учасника бойових дій, теж помер у лікарні від вогнепальних ран, які йому завдав охоронець Вороненкова.

Екс-депутат Думи переїхав до України минулого року і дав свідчення у кримінальній справі проти Віктора Януковича.

Він також виступив з серією викривальних заяв, в тому числі про те, що радник Володимира Путіна Владислав Сурков був нібито проти приєднання Криму до Росії. У Росії щодо Вороненкова порушено кримінальну справу про шахрайство.