Депутати Європарламенту виступають на захист цільового фонду для України, Грузії і Молдови і пропонують модель  яка надає східним партнерам доступ до митниці або енергетичного союзу.

Про це повідомляє «УНН». 

"Саміт Східного партнерства у листопаді 2017 року має відкрити шлях для створення цільового фонду для східних партнерів і винагородити їх за реформи, запропонувавши їм митний союз," - заявили депутати Європарламенту у вівторок.

Депутати Європарламенту вітають значний прогрес, досягнутий з часу останнього Саміту Східного партнерства (СП), який пройшов у Ризі в 2015 році. Вони вказують, що деякі східні партнери провели серйозні реформи і що зараз Грузія, Україна і Молдова користуються свободою вільної торгівлі та безвізовими режимами з ЄС.

Для наступного саміту Східного партнерства депутати Європарламенту із закордонних справ рекомендують:

  • Створення цільового фонду для України, Грузії і Молдови, який міг би зосередитися на приватних і державних інвестиціях в соціально-економічну інфраструктуру.

  • Створити модель "EaP +" для асоційованих країн, які мають значний прогрес в реформах, пов'язаних з ЄС, щоб запропонувати їм можливість вступити в митний союз, енергетичний союз, цифровий союз або навіть до Шенгенської зони і скасувати тарифи на роумінг.

  • Підтримуючи економічні реформи, спрямовані на припинення монополій, обмеження ролі олігархів, запобігання відмиванню грошей та ухилення від сплати податків.

  • Підтримувати колективний тиск на Росію для вирішення конфліктів у Східній Україні, на окупованих територіях Абхазії і Південної Осетії, Придністров'ї.

  • Підтримувати розгортання поліцейської місії збройної організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Східній Україні.

Співдоповідач парламенту Лайма Андрікене сказала: "Ми пропонуємо привабливу довгострокову модель "EaP+" для асоційованих країн, які мають значний прогрес у здійсненні реформ".

"Східне партнерство - це щось більше, ніж підписання угод на дворічних самітах... Ми хочемо добитися більшого прогресу в проведенні реформ і більш ефективної реалізації раніше узгоджених ініціатив," - додав Кнут Флекенштейн.

Резолюція за рекомендаціями для Східного партнерства була прийнята 40 голосами проти 6, також 1 утримався.

Очікується, що за текст проекту проголосують на листопадовій сесії в Страсбурзі.

Східне партнерство було розпочато в 2009 році для поглиблення політичних та економічних зв'язків між ЄС та шістьма східноєвропейськими партнерами: Вірменією, Азербайджаном, Білоруссю, Грузією, Молдовою і Україною.

П'ятий саміт Східного партнерства відбудеться у Брюсселі 24 листопада 2017 року.