Експерти розповіли, які корупційні схеми використовуються в Міністерстві оборони.

Про це пише kp.ua.

Колишній перший заступник генерального прокурора Микола Голомша каже, що іноді за документами закуповували паливо високої якості, а фірма-постачальник постачала "бодягу". Різницю в ціні ділили між собою бізнесмени і вищі офіцерські чини.

"У частинах мені доводилося бачити бочки з пальним, на дно яких кидали каміння, щоб хоч візуально прикрити злодійство", - зауважив Голомша.

Військовий експерт Олег Жданов розповів про використання підставних фірм на тендерах.

"На тендер виходять три підставні фірми, які незабаром самі знімаються з конкурсу, залишається два претенденти. Один – той, який свій, різко демпінгує і виграє тендер. Далі ціна поставок, будь то паливо або інший товар, підвищується шляхом додаткових угод. Якщо це імпорт – у зв'язку із зростанням курсу долара, якщо вітчизняний продукт – залежно від інфляції", - говорить експерт.

Він додав, що за законом про державні закупівлі зростання ціни не може становити більше 10%, але додаткову угоду можуть становити кілька разів. Або ж тендер просто прописують під конкретну фірму. Наприклад, при пошитті форми зазначаються шви, які може виконати тільки певна швейна машинка.

У свою чергу, військовий експерт Геннадій Шульга вказав на такий масштабний інструмент корупції в армії як списання.

"В армії для навчань солдатам можна виділити 1000 патронів, а документи занести 1500. Списати для утилізації чи переробки в макети 20 пістолетів, а за фактом віддати тільки 15. Списання – це взагалі золоте дно. В утиль прямо зі складів йдуть нові комплекти білизни, побутова техніка, інструменти для ремонту та інші речі, що мають на "громадянці" ціну. Звичайно, в армії проводяться ревізії, але більшість перевіряючих присвячені в інтереси", - сказав експерт.

Також Олег Жданов каже, що ще придатний до експлуатації техніку можуть оголосити старої, зняти озброєння і продати в якості тягачів для потреб населення.

"У 2011 році в моєму рідному селі бригада шабашників будувала для генерала дачу. Він розрахувався з ними БТРом. Машина близько року стояла у всіх на виду, шокуючи народ, поки її не продали на металобрухт", - поділився спогадом експерт.

Які ще бувають схеми

Земля і нерухомість

Ділянки і споруди, що належать військовому відомству, здаються в оренду або передаються у власність бізнес-структурам. За документами проходять суми, що дуже відрізняються від тих, які переходять з рук в руки.

Фіктивні замовлення

Військова частина може зробити замовлення, яке буде оплачено з бюджету, але виконане тільки на папері. Одна з в/ч в столичному регіоні отримала таким чином близько 200 000 гривень на непотрібне програмне забезпечення.

Матеріальна допомога

Фінансові частини практикують оформлення матеріальної допомоги на військовослужбовців, про яку ті навіть не здогадуються.

Мертві душі

Зарплата нараховується найманим працівникам, яких в природі не існує. Безкоштовно працюють солдати-строковики.

Завищення вартості

З бюджету оплачуються завищені обсяги будівельних робіт або якісні продукти, які підміняються другосортними.