середу, 18 жовтня, сталася сутичка протестувальників, які мітингують поблизу будівлі Верховної Ради у Києві, з силовиками.

Сутичка сталася увечері біля наметів протестувальників на розі вулиці Шовковичної і Грушевського, через те, що поліцейські хотіли розібрати барикади, а протестувальники їм цього не дозволяли й поліція застосувала сльозогінний газ, пише Народна Правда з посиланням на Громадське.

Протестувальники ж намагалися вирвати бруківку під Радою, але через якийсь час припинили.

За словами одного з учасників акції, депутата від “Самопомочі” Єгора Соболєва, з боку паркану-сітки, де знаходиться кордон силовиків, висунувся загін спецпризначенців й напав на наш табір під Парламентом.

Спецпризначенці труять газом, б’ють ногами по колінах, намагаються витиснути людей, повідомив нардеп, додавши, що шевронів на нападниках немає, номерів немає, а є тільки написи “поліція”.

“Керівники ховаються за спинами не пояснюючи, хто віддав такий наказ і на підставі яких законів вони діють”, повідомив Єгор Соболєв.

Тим часом під Верховною Радою у Києві, поряд з наметовим містечком, невідомі молодики у масках почали розбирати бруківку. Але не усі активісти в захваті від такої ідеї: частина присутніх продовжує підбурювати молодиків до подальших дій, тоді як інші кричать, що це провокація, повідомляє УНІАН.

Нагадаємо, під будівлею Верховної Ради зібралося близько 1000 осіб із вимогами проведення в країні реформ. Організаторами масової акції на підтримку “Великої політичної реформи” виступили шість громадських організацій, дев’ять політичних партій та 11 народних депутатів абсолютно різних політичних поглядів. Вони висунули три вимоги: нові правила виборів в Раду, які включають в себе пропорційну систему з відкритими списками, скасування депутатської недоторканності й створення антикорупційного суду.

Під Радою  сталися перші сутички: активісти “Автомайдану” “пошарпались” з поліцією.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко пізніше заявив, що на акції готувалися збройні провокації, але пообіцяв, що намети зносити не будуть. В свою чергу народний депутат від фракції БПП Мустафа Найєм заявив, що оргкомітет протестної акції під стінами Верховної Ради залишається ночувати в наметовому таборі, а збір учасників оголошений на четвер, 19 жовтня.

Окрім того, координація та обговорення акції протесту під стінами парламенту відбувається в чат-групі під назвою “Карфаген”. Низка депутатів Верховної Ради переглядали цю групу, що було зафіксовано на відео. Наприклад, за цим заняттям журналісти застали депутата від ВО «Свобода» Андрія Іллєнка. Переписка показала, що організатори мітингів хочуть “втілити” свої вимоги до закону про медичну реформу.