Нині тема вакцинації актуальна як ніколи і досить часто батьки стають перед нелегким вибором – вакцинувати чи не вакцинувати своє «чадо»?  Прихильники вакцинації стверджують, що щеплення вкрай необхідні дітям, так як вони здатні попередити ряд серйозних захворювань. Для того щоб розібратися, хто з батьків має рацію, необхідно розглянути всі плюси і мінуси імунізації.

Останнім часом, часто можна чути про ускладнення дітей після щеплень. Ці ускладнення вкладають малюків на лікарняні ліжка, а в окремих випадках можуть тягнути за собою летальний результат. Офіційна медицина продовжує заявляти, що всі існуючі вакцини абсолютно безпечні для дитячого організму, а ускладнення після них викликані порушеннями інструкцій проведення імунізації.

Перш ніж допустити дитину до щеплення, педіатр зобов'язаний направити його на аналізи, а потім ретельно оглянути малюка в день проведення вакцинації. Дитина, якій дали направлення на щеплення, повинна бути абсолютно здоровою, без будь яких ознак алергічних реакцій або залишкових симптомів після перенесеної хвороби. У противних випадках, щеплення може завдати істотної шкоди дитячому організму. Лікар повинен розповісти батькам про побічні дії, які можуть виникнути у малюка після щеплення (підвищення температури, алергічна реакція, болі в ніжказ, аж до втрати ходьби) і пояснити, яким способом з ними боротися. Тільки за дотримання всіх правил безпеки при проведенні імунізації можна уникнути серйозних наслідків. Вакцинація - це серйозний удар по імунній системі, і батьки мають законне право відмовитися вакцинувати дитину, якщо вони побоюються за здоров'я свого малюка або якість вакцини їх не влаштовує.

,

Однак не вакцинувати малюка теж не вихід із ситуації, адже хвороби, якими може захворіти не щеплена дитина набагато серйозніші ніж побічні ефекти від вакцинації. Аби з’ясувати всі «за» та «проти» ми побували у луцькому ДНЗ № 8. 

Старша медична сестра садочку Наталія Коржик переконана, що малюків потрібно вакцинувати у будь якому випадку, адже наслідки хвороб, якими може захворіти дитина, набагато неспівмірні із ймовірними ускладненнями.

«Батьки даремно переймаються через щеплення індійськими вакцинами. Зважаючи на свою практику скажу, що в мене не було критичних випадків ускладнень. Звичайно, може бути почервоніння, невелика температура, однак, це не привід відмовлятися від щеплення», - переконана медик.

Наталія Коржик переконує, що як дитину, так і її батьків потрібно належно готувати до майбутнього щеплення. Дитинка має бути цілком здоровою, а серед батьків  слід проводити належну інформаційну роботу щодо можливих наслідків вакцинації.

Звичайно, що у дошкільних навчальних закладах поряд із вакцинованими дітками є і не щеплені, тому в цьому є певні ризики. Однак чіткого закону, який би врегулював цю проблему, немає і досі.

Нагадаємо, що завідуючі дошкільних навчальних закладів не мають права відмовитити батькам у прийнятті їх малюка до дитсадка, якщо у нього відсутня картка щеплень.

 Згідно з українським законодавством, батьки мають право вирішувати, йти на вакцинацію чи відмовлятися. Є навіть форма письмової відмови. Однак медики переконують: дітям потрібно робити щеплення.

Головний лікар комунального закладу «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинськапояснює:



– Вакцинація покликана запобігти смерті пацієнта, патології, що призводить до інвалідності внаслідок перенесеної хвороби, і полегшити перебіг недуги. Доведено, що щеплена дитина може навіть лікуватися вдома, тобто не потребує госпіталізації в інфекційну лікарню. Щодо індійської вакцини АКДП, яка захищає від дифтерії, правцю та кашлюку, то вона сертифікована й цілком безпечна. Однак зрозумійте: на щеплення кожен організм реагує по-різному. Гірше, коли реакція відсутня. Лікарі попереджають, що в маленьких пацієнтів можуть боліти ніжки, у них підніматиметься температура. Радять, що робити в таких випадках. Але до нас звертаються багато батьків із заявами про відмову від щеплення. Однак жоден заявник не може пояснити причини відмови. Та коли не вакцинована дитина хворіє, батьки везуть її у поліклініку. Тоді лікарі стають заручниками ситуації.

Часто перед батьками постає дилема: вакцинувати індійською вакциною чи придбати вакцину європейського виробника? І зачасту, ті, хто має кошти, швидше розглядають другий варіант. Однак і тут є певні ризики, адже відповідно до рекомендацій медиків, таку вакцину потрібно зробити у день її придбання.

ПЕТРО СОСНИЦЬКИЙ