Господарський суд Києва ухвалив позов Фонду державного майна розірвати укладений у березні 2011 року договір купівлі-продажу телекомунікаційної компанії "Укртелеком" з компанією ТОВ "ЄСУ".

Тоді 92,79% акцій держкомпанії було продано ТОВ "ЄСУ" - українській "дочці" австрійської EPIC, яка, зі свого боку, належала п'ятьом фізичним особам-мешканцям Австрії. Через два роки, 3 червня 2013 року, СКМ Ріната Ахметова купив ТОВ "ЄСУ" - компанію, яка володіє акціями "Укртелекому". Рішення поки що не набуло чинності. 

ТОВ "ЄСУ" заявило про намір подати апеляцію на нього, пише "Інтерфакс-Україна" .

"ЄСУ" не згодне з рішенням суду першої інстанції і продовжить захист права власності на акції "Укртелекому" в апеляційному суді", - повідомили в компанії.

В "ЄСУ" підкреслили, що рішення суду першої інстанції не вплине на операційну роботу "Укртелекому", зокрема буде продовжена масштабна модернізація компанії в партнерстві з China Development Bank.

"З огляду на характер претензій ФДМ і їхній зв'язок з діями попередніх власників "Укртелекому", ТОВ "ЕСУ" вважає за необхідне досягнення розумного компромісу щодо виконання приватизаційних зобов'язань", - зазначили в компанії.

Комісія Фонду неодноразово перевіряла і підтверджувала виконання відповідних приватизаційних зобов'язань за винятком останньої перевірки, яка відбулася з порушенням термінів (від травня 2016-го до лютого 2017-го) і в результаті якої не було досягнуто згоди із підтвердження виконання кількох із понад 50 приватизаційних зобов'язань. Про це розповіли в "ЕСУ".

Нагадаємо, Фонд держмайна подав позов до суду в травні цього року, вимагаючи розірвати договір з "ЕСУ" та стягнути 2,17 млрд грн пені. Третьої особою в справі було притягнуто державний "Ощадбанк", у заставі у якого перебуває зазначений пакет акцій "Укртелекому".

Фонд держмайна України за підсумками оголошеного восени 2010 року конкурсу на початку 2011-го продав 92,79% акцій "Укртелекому" українській "дочці" австрійської EPIC - ТОВ "ЕСУ" - за 10 млрд 575,1 млн грн. Група "СКМ" українського бізнесмена Ріната Ахметова придбала "ЕСУ" 2013-го року.

Згідно з даними в системі розкриття інформації НКЦБФР, ТОВ "ЕСУ" в першому півріччі 2017 року скоротило чистий збиток у 8,9 раза порівняно з аналогічним періодом 2016 року - до 72 млн грн, непокритий збиток до кінця червня сягнув 6 млрд 834,3 млн грн, а виручка була відсутня. Основним активом підприємства є довгострокові фінансові інвестиції - акції "Укртелекому", вартість яких у балансі оцінена в 10 млрд 799,3 млн грн, згідно з договором купівлі-продажу від 2011 року.

"Укртелеком" в першому півріччі 2017 року отримав чистий прибуток 355,3 млн грн, що майже вдвічі перевищує показник за аналогічний період 2016-го. Чистий дохід компанії за звітний період зменшився на 1,5% - до 3,154 млрд грн.