Поки під стінами Верховної Ради тривають мітинги за "Велику політичну реформу",  на вечірньому пленарному засіданні 19 жовтня,  були спроби задовільнити одну із основних вимог мітингуючих: а саме зміни до виборчого законодавства – скасування «мажоритарки» і перехід до пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками.

Як повідомляє Офіційний портал Верховної Ради серед 4 присутніх на вечірньому засіданні волинських мажоритарників, лише Ігор Лапін та Ігор Гузь від «Народного фронту» підтримали усі запропоновані парламенту зміни.

Натомість присутні нардепи  від олігархічної групи «Воля народу» Степан Івахів та Сергій Мартиняк не голосували за жоден законопроект.

Із усієї депутатської  групи лише єдиний колишній спікер парламенту Володимир Литвин підтримував усі поправки до законопроекту №1068-2.

Аналогічно з «Волею народу» повела себе група «Відродження» Віталія Хомутинніка та «Опозиційний блок»,  які у своїй більшості взагалі не вважали за потрібне з’явитися на пленарне засідання та підтримати дійсно важливі для українців закони.

Варто також зазначити, що всі перелічені депутатські об’єднання складаються, у переважній більшості з колишніх регіоналів, які свого часу голосували за «диктаторські» закони Януковича 16 січня  2014 року.

Можливо, таке рішення зумовлене тим,  що їм дуже вигідна діюча виборча система, з усіма її недоліками,  яка дозволяє різноманітні маніпуляції під час виборчого процесу.

Нагадаємо, що представника олігархічної групи «Континіум» Степана Івахіва Інтернет-портал «Антикор» та громадянська мережа «Опора»,  неодноразово звинувачували у численних виборчих порушеннях та непрямому підкупі виборців, через однойменний благодійний фонд «Патріоти Волині».