Президент України Петро Порошенко скупив євробонди і борги компанії ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова і став її фактичним співвласником. Про це заявив народний депутат України Сергій Лещенко.

«Тишком-нишком, але за роки президентства Петро Порошенко став фактичним співвласником компанії ДТЕК Ахметова. Сталося це шляхом скуповування євробондів ДТЕК і боргів компанії перед міжнародними банками. Так що зустрічайте нового енергетичного олігарха України», - заявив нардеп.

Нагадаємо, свого часу президент заявляв, що «блокада ОРДЛО підриває національну економіку». Але, вочевидь, підстава для таких заяв була інша. Активісти, блокучи торгівлю з окупованими територіями, таким чином завдавали збитків «вугільній схемі» Петра Порошенка та Ріната Ахметова. Зокрема, вугілля від терористів з так званих ДНР і ЛНР Ахметов і Порошенко старанно видавали за придбане закордоном за великі гроші.

ДТЕК - енергетичний підрозділ System Capital Management, що представляє собою вертикальну інтеграцію підприємств, що створюють виробничий ланцюжок від видобутку і збагачення вугілля до генерації й дистрибуції електроенергії. Вона була заснована Ахметовим у 2005 році.

Підприємства ДТЕК знаходяться в Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях, Криму, Києві і Ростовської області РФ.

ДТЕК - найбільша приватна вертикально-інтегрована енергетична компанія України.