Андрій Боровик, звільнений у липні 2016 року заступник обласного прокурора Рівненщини, поновлюється на посаді — після 11 місяців у СІЗО та звинувачень в організації злочинного угрупування у сфері незаконного видобутку бурштину, - повідомляє Рівне вечірнє.

Позов на Генпрокуратуру, аби поновитися на посаді, п.Боровик подав ще торік. У справі довгий час була перерва, проте сьогодні Рівненський окружний адміністративний суд відновив слухання.

Під час засідання п.Боровик долучив до матеріалів справи копії своїх позовів на Міністерство внутрішніх справ та СБУ — про захист честі, гідності та ділової репутації. Нині їх розглядає Печерський районний суд Києва.

 — Аваков — брехун. І прес-секретар Грицака (глави СБУ — Ред.), — заявив Андрій Боровик. — Вони просто набрехали. У мене, відповідно до протоколу вилучення, не були вилучені злитки золота, мішки бурштину, як вони казали. Резонанс виник лише з їх слів і взагалі нічим не підтверджується.

А «резонансний злочин» і став однією з офіційних причин звільнення екс-заступника прокурора.

Також Андрій Боровик зазначив, що 22 тис. доларів, які були вилучені з його квартири, йому підкинули. Заперечував, що його годинники коштують кілька сотень тисяч доларів, як повідомляли правоохоронці. А також заявив, що не зміг їх повернути, бо хоч слідство не розглядає ці годинники як докази у справі.

На засідання Андрій Боровик та його адвокат Володимир Гнатущенко привели двох свідків: колишнього прокурора області Анатолія Ковальчука, співробітника СБУ Вадима Федорука та екс-начальника сарненської прокуратури Вадима Топольського. Останні двоє — разом із Боровиком фігуранти «бурштинової справи».

Усі свідки говорили, що Андрій Боровик не організовував незаконний видобуток бурштину, а навпаки — боровся з ним.

Андрія Боровика звільнили не лише через відкрите кримінальне провадження і його затримання, а й через звинувачення у тому, що він мав «позаслужбові зв’язки» з Вадимом Федоруком — «з метою одержання незаконної вигоди».

На суді п.Боровик демонстрував і зачитував задукоментовані під час слідства телефонні розмови із п.Федоруком про бурштинові справи та показував копії журналістських текстів. Останні, зазначав, підтверджують, що все, про що говорив він та працівник СБУ Федорук стосувалося лише розслідувань, про які згодом повідомляли пресі.

Сам Федорук наполягав, що приходив до Андрія Боровика тільки у службовий кабінет і лише говорити про справи (раз лише, додав, вітав з днем народження) та записувався у журналі відвідувачів.

Найбільш красномовним був Вадим Топольським. Він довго запевняв суд, що Андрій Боровик боровся з незаконним видобутком бурштину, запевняв, що звільнили і його, і п.Боровика незаконно. Також розповів, що на нього тиснули і вимагали дати неправдиві покази на Боровика.

Засідання у справі перенесли на 10.00 21 листопада. У цей день суд продовжить досліджувати докази та відбудуться дебати сторін.

Адвокат Андрія Боровика Володимир Гнатущенко заявив, що «підстав та обґрунтувань», що Андрій Боровик звільнений законно від прокуратури він не почув.

Сам Андрій Боровик, який нині працює викладачем у Міжнародному економіко-гуманітарному університеті ім.Степана Дем’янчука та розповідає студентам, зокрема, як боротися з корупцією, зазначає, що звільниться з посади, одразу як суд його поновить.

За його словами, бореться не за місце заступника, а за те, щоб виправити запис у трудовій книжці про причину звільнення.

Хоча також вимагає і компенсувати йому за «вимушений прогул» — з липня 2016 року. А зарплата п.Боровика становила 12 тис. грн. на місяць.

Щодо «бурштинової справи», то засідання у ній має відбутися 30 жовтня у Сихівському районному суді Львова. Андрій Боровик зазначає, що справу перенесли з Києва незаконно. Додає, що було взагалі встановлено, що ця справа — підсудність НАБУ, а не прокуратури.

Усі звинувачення у свою сторону Андрій Боровик називає безпідставними. Зазначив, що подав заяви на людей, які, на його думку, стоять за «замовленням» його арешту.

А Вадим Топольський, виступаючи як свідок, щодо «бурштинової справи» заявив: «Виправдальний вирок, думаю, буде».