П’ятниця, 20 жовтня, ознаменувалася для Волині несподіваним візитом столичних високопосадовців. Перша половина дня була, з-поміж іншого, заповнена відвідинами Волинського обласного перинатального центру в рамках робочої поїздки Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Про це повідомляє Район.Ковель

– Цього року на пренатальний центр виділили 65 мільйонів гривень, 45 з яких надійшли нещодавно. Лікарня однозначно буде завершена, – запевнив глава Уряду, додавши. – Діти повинні народжуватись і лікуватись у гарних умовах. Так мають виглядати всі лікарні України!

Важко не погодитися з очільником Кабміну! Аби ще не лише народжені в хороших умовах обласного лікувального закладу діти, а й решта немовлят з околиць Волинської області могли починати життя у не гірших умовах. Та й батьки цих маленьких українців щоб могли лікувати власні болячки, не долаючи сотні кілометрів, наприклад, з Великої Глуші до обласканих владною увагою і фінансами лікарень обласного центру.

Напевно, аби переконатися на власні очі, як виживають в Україні периферійні, віддалені від коридорів владних достойників лікувально-профілактичні заклади, яким і не снилося отримати на свій розвиток понад стомільйонне фінансування з державного бюджету, в другій половині дня до Ковеля в супроводі начальника Волинського обласного управління охорони здоров’я Ігоря Ващенюка прибув заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

Вочевидь, що професійний погляд на локальні реалії одного з найвищих керівників української медицини спонукав головного лікаря Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання Олега Самчука показати гостю як досягнення цього комплексного лікувального закладу (функціонує система управління якістю на відповідність вимогам IS0 9001), так і обговорити проблемні питання практичного функціонування діючої системи охорони здоров’я в контексті проголосованих цього тижня українським парламентом законів з медичної реформи.

Павло Анатолійович – дипломований магістр менеджменту в охороні здоров'я, котрий в своїй стрімкій кар’єрі впродовж неповних десяти років по закінченні Національного університету «Києво-Могилянська академія» зумів пройти навчання в австрійській та швейцарській Літніх школах з питань політики та соціальних систем, економіки і управління в охороні здоров'я; голландські курси з управління якістю в охороні здоров'я, вашингтонський Флагманський курс та барселонський курс ВООЗ з фінансування охорони здоров'я.

Ковельське МТМО - це сучасний комплекс лікувально-профілактичних закладів, які пов'язані між собою за територіально-галузевим принципом. Уже впродовж чверті століття з часу створення його працівники у нелегких умовах сьогодення намагаються не лише не знижувати обсягів і якості медичної допомоги, а й впроваджують нові ефективні засоби лікування та профілактики захворювань.

Що ж так вразило Павла Ковтонюка? Напевно, не в останню чергу, що у Ковелі вже який рік поспіль здійснюється те, до чого закликають медичну громадськість урядові реформатори: залучення коштів з різних законних джерел: бюджетних, спецкоштів за послуги, благодійних пожертв та спів-фінансування громадян; накопичення високотехнологічних матеріальних ресурсів медичного призначення за рахунок комунально-приватного партнерства; вирішення кадрових проблем через поступове вирішення соціально-побутових запитів медиків – будівництво службового житла; впровадження медичних інформаційних технологій в ланцюжку ФАП – АЗПСМ – ЦПМСД - ЦРЛ – МТМО з включенням до загальної мережі сучасних медичних приладо-комп'ютерних систем задіяних в установі. І не названих пріоритетів залишається чимало.

Як театр починається з вішалки, так і лікарня починається з приймального відділення, у якому пацієнт вперше потрапляє в шпитальні умови. І не лише від вміння лікарів, медичних сестер залежить його подальше одужання. Не в останню чергу в сучасних умовах життя людини залежить від умов лікування: стану лікарняних палат, організації робочого місця медперсоналу, забезпечення медичним обладнанням та технікою…

Ще не пройшло й року після реконструкції приміщень та встановлення новітнього обладнання, на які з бюджету міста Ковеля виділили понад мільйон гривень. Нині тут облаштовано діагностичну палату, де проводиться УЗД, експрес-аналіз цукру крові. Розгорнуті два зали - для прийому пацієнтів та реанімаційний. Маніпуляційна, ординаторська та санвузол також відповідають високому рівню. Придбано хірургічну лампу для нескладних операцій та іншу необхідну апаратуру.

Тут у цілодобовому режимі медичні працівники надають екстрену допомогу і обслуговують пацієнтів за направленням лікарів та осіб, що звертаються самостійно. Щорічно у відділенні приймають близько двадцяти тисяч хворих.

Комп’ютеризація стала надійним помічником лікарняного персоналу і супроводжує пацієнта з перших кроків його реєстрації при госпіталізації. Запроваджена у Ковельському МТМО новітня медична інформаційна система вітчизняного виробництва «Доктор Елекс» забезпечує не лише систематизацію роботи медичної установи та гармонійну співпрацю усього персоналу, а й контролює процес лікування, підвищує якість обслуговування наших пацієнтів. Медична інформаційна система «Доктор Елекс» функціонує як в закладах амбулаторно-поліклінічної мережі медоб’єднання, так і в умовах стаціонару, надаючи переваги в централізованому зберіганні інформації, плануванні та забезпеченні електронної черги запису на прийом до лікаря, веденні електронної медичної картки тощо.

До слова, за останні роки парк комп’ютеризованих робочих місць ковельських медпрацівників зріс із кількох десятків до кількох сотень і продовжує розширюватися. Сучасна обчислювальна техніка надходить медичному об’єднанню з різних джерел: за власні та бюджетні кошти, за рахунок благодійників і меценатів, також за рахунок міжнародних донорів.

Наприклад, наприкінці червня цього року Ковельська центральна районна лікарня в рамках реалізації субпроекту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» отримала 25 комплектів комп'ютерного обладнання, на базі яких створено спільний електронний реєстр пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями.

Таким чином, минулорічна ініціатива МОЗу та особисто Павла Ковтонюка щодо впровадження в Україні загальнонаціональної електронної системи охорони здоров’я E-HEALTH у Ковелі була не лише ідейно підтримана, а й реалізована практично спільними зусиллями МТМО, Управління охорони здоров’я Волинської ОДА, Ковельської міськради та НДО. Заступник міністра охорони здоров’я України на прикладі роботи приймального відділення Ковельської ЦРЛ зміг особисто пересвідчитися, що ведення електронної медичної документації в Ковельському МТМО – не міф.

Черговим етапом ознайомлення високопосадовця з лікувально-діагностичним процесом райлікарні стала введена в експлуатацію у серпні місяці нова біохімічна лабораторія. Просторі і світлі приміщення для роботи персоналу та розміщення інструментарію з апаратурою, сучасні меблі, освітлення, система очистки та кондиціонування повітря, новітній біохімічний аналізатор, потужністю 240 тестів на годину, – ось результат реконструкції, інвестором якої виступила міська влада, профінансувавши з бюджету на усе це майже 400 тисяч гривень.

Наступний крок – кімната реабілітації - реконструйована з кабінету лікувальної фізкультури в березні цього року. І суть не в зміні назви приміщення. Придбане нове обладнання, застосування сучасних технологій підвісної терапії - так званої «реабілітаційної клітки» піднесло на новий рівень систему надання фізіотерапевтичних методів лікування.

Крім цього, серед новацій-процедур, що надаються фізіотерапевтичним відділенням, є лазеротерапія, ударно-хвильова терапія, пресотерапія. Чималим попитом у пацієнтів користується унікальний немедикаментозний лікувально-профілактичний засіб – «соляна шахта» (галокамера).

На черзі – реконструйоване терапевтичне відділення. Уже наступного тижня його коридори і затишні палати заповнять численні пацієнти не лише з Ковельщини, а й з усіх навколишніх районів Волині.

З великою цікавістю познайомився заступник міністра Павло Ковтонюк із роботою відділення трансфузіології ЦРЛ, яке заготовляє цільну донорську кров до 100 літрів за місяць. У відділенні проводиться переробка крові на її компоненти (нативну плазму, морожену та свіжоморожену каріоплазму, еритроцитарну масу), що використовуються для потреб лікувальних закладів МТМО.

Темп відвідин наростав, не спиняючись: реконструйовані наприкінці минулого року хірургічне та отоларингологічне відділення, відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії, травмопункт теж удостоїлися уваги високого гостя…

З огляду на обмежений час візиту заступнику міністра охорони здоров’я України не вдалося побувати ще на чималій кількості об’єктів, де, не очікуючи команд із Києва, місцеві послідовники клятви Гіппократа творять навколо себе нову Україну.

Ковельчани реформуються співвідносно з вимогами самого життя. Лише за останні роки, що минули від Революції Гідності в Ковельському МТМО відкрили кабінет літотрипсіїпершу на Волині пральню для обслуговування медичних закладів, стали оперували на сучасному обладнанні, ковельські медики отримали службове житло, а згодом іще ордери, на базі медоб’єднання відкрито кабінет комп’ютерної томографії, для охорони здоров’я жінок встановили сучасний мамограф.

Уже цьогоріч медицина Ковеля отримала сучасну кисневу станцію, додатково до функціонуючих у спеціалізованому відділенні – нові апарати для діалізу крові з новою потужною системою очистки води, бронхоскоп, відкрили оновлене інфекційне відділення.

За підтримки народного депутата України Степана Івахіва, обраного від Ковельщини, МТМО систематично отримує матеріально-технічні ресурси медичного застосування. А завдяки зусиллям і добрій волі іншого народного депутата, лідера парламентської фракції партії «Об'єднання «Самопоміч» Олега Березюка започатковано програму підвищення кваліфікації медичних кадрів, впровадження новітніх практик лікування, можливість нашим спеціалістам пройти стажування у кращих клініках Польщі, Німеччини, США. І перші наші стажисти уже навчаються за кордоном.

Напруженою працею більш як півторатисячного колективу Ковельського МТМО подолано чергові віхи майстерних досягнень: успішно здійснено першу кардіохірургічну операцію – імплантацію штучного водія ритму, виконано першу нейрохірургічну операцію з видалення чималої гематоми головного мозку у пацієнта внаслідок важкої закритої черепно-мозкової травми. На черзі – пластична хірургія.

Аби не лише високо тримати «планку» професіоналізму, а й розвиватися, адміністрація Ковельського МТМО розпочала співпрацю із столичними академічними медичними установами з питань кардіології, хірургії серця і магістральних судин та трансплантології, в проведенні заходів з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації лікарів.

Велику увагу приділяє Ковельське МТМО співпраці з меценатами. Завдяки безкорисливій допомозі одного з них вдалося викласти якісною бруківкою чималу територію ЦРЛ. Також безоплатно отримано і використано для лікарняних потреб і комфорту пацієнтів десятки сучасних дверей та вікон на ряд поверхів реконструйованих лікарняних відділень.

Безумовно, не було би таких масштабних досягнень, якби не підтримка міської влади в особі Ковельського міського голови Олега Кіндера, виконавчих органів Ковельської міської ради та її депутатів, незалежно від їх політичного «забарвлення». Усі вони разом, як еліта громади, спільно з мешканцями Ковеля – реальними виробниками матеріальних благ і платниками податків є основою розвитку місцевої медицини. Тому їх роль та увагу до медичної галузі важко переоцінити.

На запитання заступника міністра Олега Ковтонюка «Чому маєте такий результат?» головний лікар Ковельського МТМО Олег Самчук відповів:

«Тому що увесь наш майже двохтисячний колектив – від двірника до головного лікаря установи – кожного дня працюють на кінцевий результат – здоров’я наших пацієнтів. Це тяжка командна робота, яка потребує максимальної віддачі від усіх без виключення колег. Поряд з цим, ми розуміємо, що лише змінюючись самі, ми змінимо і навколишній світ. Відтак, Ковельське МТМО в рамках діючого законодавства системно реформується самостійно. А від київського політичного бомонду хотілося б отримати практичну допомогу.

На моє переконання, саме територіальні медичні об’єднання, як тип лікувально-профілактичних закладів, в даних умовах найкраще адаптуються до швидкоплинних умов, зберігаючи при цьому цілісність та ефективність системи управління, оптимізацію непродуктивних витрат, маневр кадровими та фінансовими ресурсами в умовах їх перманентного дефіциту. Саме організаційно ТМО унікально «лягають» на карту функціонально утворених реформою госпітальних округів», - сказав на завершення Олег Олегович.

«І це все в практично рівних умовах бюджетного забезпечення решти вітчизняних медзакладів…»,– промовив, залишаючи уже надвечір Ковель заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк, повторно наголосивши: «Я шокований!».