Сьогодні всі намагаються йти в ногу з часом, відкидаючи пережитки радянської системи, натомість запроваджуючи найновіші європейські технології. Не виключенням є і Гнідавський цукровий завод, який, варто зауважити, не тільки йде в ногу з часом, але й намагається його випередити.

Більш як півстоліття тому, на Гнідавському заводі було вироблено перший цукор.  Виходу першого цукру передувала праця тисяч і тисяч людей. Праця важка, виснажлива, праця, плодами якої сотні тисяч волинян (та й не тільки) користуються й нині.

Славна історія Гнідавського цукрового продовжується. Продовжується завдяки тим людям, котрі працюють нині на підприємстві, завдяки бурякоздавачам, які здають вирощені солодкі корені саме на Гнідавський цукровий завод.ПАТ «Гнідавський цукровий завод» – один з найбільших платників податків та одне з бюджетоутворюючих підприємств області. Потужності підприємства дозволяють переробляти 5 тисяч тонн буряків за добу. Свого часу саме завдяки заводу виник цілий район Луцька.

Сьогодні Гнідавський цукровий завод поступово збільшує свої потужності впроваджуючи на підприємсті найновіші європейські технології. Для цього була розроблена спеціальна програма, яку планують втілити в життя протягом п’яти років.

Вже цього року будуть закуплені спеціальні пресувальні установки для віджимання жому, які дозволять покращити показники з виробництва. Зараз жом віджимається до 12-13 відсотків сухих речовин в жомі, а з встановленням вищезгаданих пресів, жом буде віджиматися  до 27 відсотків. Для зберігання цього продукту будуть побудовані спеціальні склади для подальшої його переробки. За рахунок того, що він буде сухіший і не контактуватиме з навколишнім середовищем, його можна буде постачати селянам на протязі року. З іншої сторони, жом буде використовуватись для виготовлення кормів великої рогатої худоби, а також для продукування енергії на біореакторі.Наступний напрям – це дефекат (ред.. відходи після очищення соку цукрового буряка), який теж планується переробляти  відповідно до європейських стандартів. Для цього будуть придбані та встановлені молекулярні преса, які дозволять очищувати відходи виробництва цукрового буряка, а у підсумку ми матимемо цінне добриво.

Останній етап реалізації програми буде очищати воду, якою миють цукрові буряки, для цього буде придбана спеціальна установка. Після цього вода буде надходити назад на виробництво.

Загалом реалізація цієї програми обійдеться близько 15 мільйонів євро. Сьогодні зростають вимоги до екології і охорони навколишнього середовища, тому Гнідавський цукровий завод впроваджує найновіші технології.