Російський монополіст "Газпром" не виконує технічні зобов'язання за контрактом на транзит газу та не дотримується необхідних тисків газу в магістральних газопроводах на російсько-українському кордоні.

Повідомляє «ТСН» з посиланням на прес-службу "Нафтогазу".

Компанія зазначає, що за даними "Укртрансгазу", з початку року недотримання "Газпромом" контрактних тисків (60-65 кгс/кв. см) було зафіксовано протягом 259 діб (88%) на точці входу ГІС Суджа транзитних магістральних газопроводів в українську ГТС. Наразі тиск становить лише 55,8 кгс/кв. см (при контрактному 60 кгс/кв. см).

Зазначається, що "Нафтогаз" є відповідальним транзитним партнером ЄС і повинен у повній мірі забезпечувати надійне та якісне транспортування газу за контрактом із "Газпромом". Однак усі ці аварійні ситуації на магістралях та нездатність "Газпрому" забезпечити відповідний тиск викликають побоювання щодо надійності постачання транзитного газу з Російської Федерації цієї зими.

"У цьому році обсяги транзиту російського газу знаходяться на дев'ятирічному максимумі. За 9 місяців цього року через територію України в країни ЄС і Молдови протранзітовано понад 70 млрд куб. м російського газу", - йдеться в повідомленні.