Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, про невірну інформацію, яку надали росіяни, щодо кількості військових, які брали участь у військових навчаннях «Запад-2017».

Про це він сказав після засідання Ради Росія-НАТО у Брюсселі, пише Європейська правда.

«Навчання «Запад» були важливої частино нашої дискусії і багато союзників вказали на те, що цифри, які РФ надавала перед навчаннями і після навчань, не відповідали фактичній кількості військових, які брали участь. Різниця була значною, а географія навчань значно ширшою», - сказав Столтенберг.

Генсек зазначив, що НАТО не має жодної інформації, що Росія залишили військові підрозділи у Білорусі після навчань.

Він також зазначив, багато союзників наголосили на необхідності модернізувати Віденський документ, який визначає процедуру інформування щодо проведення військових навчань.

«Нам потрібно бути впевненими, що дії Росії повністю відповідаю Віденському документу», - додав він.

За Віденським документом, до навчань, де кількість учасників перевищує 13 тисяч осіб, повинні бути допущені спостерігачі ОБСЄ. Москва офіційно заявляла, що до військових навчань «Запад-2017» залучено 12 700 солдатів.

Натомість, за внутрішніми оцінками НАТО, проведеним за допомогою супутникових знімків, у маневрах брали участь «десятки тисяч солдатів».

Російсько-білоруські навчання «Запад-2017» пройшли з 14 по 20 вересня. За легендою навчань, РФ та Білорусь воювали проти терористів фіктивної держави Вейшнорія - вигаданого сепаратистського регіону на північному сході Білорусі на кордоні з Литвою та Латвією.

Зокрема, існував сценарій, в якому «екстремістські групи проникають на територію Республіки Білорусь або Калінінградської області для здійснення нападів та дестабілізації російсько-білоруського союзу».